Bo porodnišnica le dobila direktorja?

Dolgoletnemu direktorju postojnske porodnišnice Aleksandru Merlu, ki ustanovo zadnje leto vodi kot vršilec dolžnosti, se konec leta izteka mandat. Svet zavoda je predlagal, da bi po lanskem neuspešnem razpisu, na katerega se ni prijavil nihče, tokrat možnost prijave razširili tudi na nezdravnike, a pristojno ministrstvo s tem ni soglašalo.

Aleksander Merlo, ki je postojnsko porodnišnico vodil devet let, 
zadnje leto kot vršilec dolžnosti, o morebitni ponovni kandidaturi 
še razmišlja. Foto: Leo Caharija
Aleksander Merlo, ki je postojnsko porodnišnico vodil devet let, zadnje leto kot vršilec dolžnosti, o morebitni ponovni kandidaturi še razmišlja. Foto: Leo Caharija

POSTOJNA > V postojnski Bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo še do 8. decembra zbirajo prijave na razpis za novega direktorja bolnišnice. Med pogoji za delovno mesto je visokošolska izobrazba druge stopnje oziroma prejšnja univerzitetna medicinske smeri in pet let delovnih izkušenj.

Kot je znano, je bolnišnica po izteku mandata dotedanjega direktorja Aleksandra Merla novega direktorja iskala že lani, a se na razpis ni prijavil nihče, zato je zadnje leto bolnišnico kot vršilec dolžnosti še naprej vodil Merlo.

Direktor slabše plačan kot zdravnik

Predsednik sveta zavoda Uroš Petohleb nam je pojasnil, da je svet zavoda medtem sprejel statusne spremembe, po katerih bi lahko prijavo na direktorsko mesto omogočili tako zdravnikom kot tudi ostalim, a ministrstvo s tem ni soglašalo, češ da manjše bolnišnice ne morejo imeti dvotirnega upravljanja. V primeru, da bi direktor postal nezdravnik, bi bolnišnica namreč morala imeti tudi strokovnega direktorja oziroma vodjo. V svetu zavoda so sicer prepričani, da bi na ta način prišli do večjega nabora kandidatov, kdo od zdravstvenega osebja pa bi se lažje odločil za sprejem funkcije strokovnega direktorja, ker bi bil razbremenjen nekaterih obveznosti. A njihov predlog ni obveljal.

“Mi smo svoj del naloge opravili, ministrstvo pa bo moralo sprejeti argumentacijo, da ko imamo zdravnike v 57. plačnem razredu, direktorja ustanove pa v 54., to ni ravno stimulativno, da bi ob vsej odgovornosti, ki jo pozicija direktorja prinese, lahko prišli do tega, da imamo dobrega direktorja,” opozarja Petohleb.

Kljub temu upa na prijave, predvsem pa na to, da se bo lahko bolnišnica po začrtani smeri strokovno in z novimi programi razvijala še naprej. V nasprotnem primeru bo moral svet zopet imenovati vršilca dolžnosti, vendar to ne bo mogel več postati Merlo. Ta nam je povedal, da odločitve o ponovni kandidaturi še ni sprejel. Po neuradnih podatkih pa naj bi o njej razmišljali še nekateri od zaposlenih. O njej pa, kot nam je dejala, ne razmišlja Nataša Tul Mandić, priznana ginekologinja, nekdanja predstojnica ljubljanske porodnišnice, ki bo postojnsko porodnišnico kadrovsko okrepila po novem letu.

Nič kaj vabljiva funkcija

Kdorkoli bo nov direktor (ali vršilec dolžnosti), ga čaka težko delo. Bolnišnica bi morala namreč - če bosta ministrstvo in občina prišla do dogovora glede zamenjave lastništva nepremičnin oziroma vlaganja - čim prej izvesti naložbo v nov laboratorij za oploditve z biomedicinsko pomočjo, ki je za poslovanje porodnišnice zelo pomembna dejavnost.

Spopasti pa se bo moral tudi z nezavidljivim finančnim položajem. Merlo je, kot smo že poročali, opozoril, da bolnišnica zaradi podfinanciranosti s strani zdravstvene zavarovalnice ne bo mogla več poslovati pozitivno. “Voditi ustanovo, ki je že avtomatično v minusu, pa ni enostavno,” je še dejal Merlo. Na čelu bolnišnice, ki sicer slovi po visoki strokovnosti in prijaznosti, po številu rojstev pa je tretja v Sloveniji (tik za ljubljansko in mariborsko), je bil zadnjih devet let.


Najbolj brano