Zmago mu je prinesla FB revolucija

Novi piranski župan je 54-letni Đenio Zadković (Gibanje za občino Piran). Tomaž Gantar (Naš kraj - Lista Tomaža Gantarja) mu je poslal čestitke že ob 19.40, ko je občinska volilna komisija dobila glasove s komaj dveh od skupaj 15 volišč.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Približno 45 minut kasneje je Tomaž Gantar Đeniu Zadkoviću še osebno čestital. Vse do takrat je bil Zadković zadržan, češ da bi rad počakal na uradne podatke o volilnem rezultatu. Ko pa so mu člani njegovega gibanja sporočili, da je preštetih približno 54 odstotkov vseh volilnih lističev in da jih je 55 odstotkov njemu v prid, so mu popustile vse zavore.

“Še zdaj ne morem verjeti, vse skupaj se mi zdi kot praznik. Lepo je. Še pred petimi ali šestimi meseci nismo pričakovali takšnega rezultata,” je izjavil.

Komaj čaka, da začne z delom v občinski upravi. Na vprašanje, kakšen župan bo, je ustrelil kot iz topa: “Župan za ljudi, za polni delovni čas oziroma 24 ur na dan” Težav z usklajevanjem različnih pogledov v svojem gibanju ne vidi. Podžupansko funkcijo bo zaupal Gabrijelu Franci ali Karlu Radovcu, sprejel jo bo tisti, ki jo bo lahko opravljal poklicno. Malo kasneje, ko se je zmage že dobro zavedal, pa je dodal še, da zmago pripisuje družbenemu omrežju Facebook. “Naredili smo revolucijo prek Facebooka.”

Gantar najbrž ne bo več kandidiral. “Ni mi vzelo volje, toda ne mislim se več vračati v takšno 'bitko',“ je povedal. Sami so vodili pozitivno predvolilno kampanjo, za kakršno so se odločili že na začetku. “Ne bi ravnal drugače. Ljudje, s katerimi sem obkrožen, so miroljubni,“ je poudaril. Robert Fakin, ki bi v primeru Gantarjeve zmage postal podžupan, je bil zgovornejši: “Čas bo pokazal, ali se je narod prav odločil. Mogoče smo se šli romantike ob nepravem času. Morda smo bili preblagi in preveč kulturni.” Dodal je še, da so se z Zadkovićevim gibanjem dogovorili, da bodo vodili kampanjo brez podtikanj in nizkih udarcev. “Sami presodite, ali je bilo tako. Upam, da bo 'lider' obvladal svoj krog.”

Volilna udeležba je bila približno 48-odstotna. V prvem krogu, ko je Gantar zbral 2553 glasov, 13 več kot Zadković, je bila 49,42-odstotna.


Najbolj brano