Vlada sprejela predlog zakona o interventnem odvozu odpadne embalaže

Vlada je na današnji seji sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih pri ravnanju s komunalno odpadno embalažo in z odpadnimi nagrobnimi svečami. Kot so prek Twitterja sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, zakon rešuje varnostni, sanitetni in okoljski izziv nakopičene odpadne embalaže.Na ministrstvu za okolje in prostor so za zakon predvideli 
obravnavo po nujnem postopku, državni zbor naj bi ga obravnaval 
na decembrski seji. Foto: Andraž Gombač
Na ministrstvu za okolje in prostor so za zakon predvideli obravnavo po nujnem postopku, državni zbor naj bi ga obravnaval na decembrski seji. Foto: Andraž Gombač

LJUBLJANA > Ministrstvo za okolje in prostor pod vodstvom Jureta Lebna je v predlogu zakona zapisalo, da tako pri odpadni embalaži kot pri odpadnih nagrobnih svečah prevzem in obdelavo zagotovi država. Za izbiro osebe, ki bo v imenu države poskrbela za odpadke oziroma sveče, bo zadolženo ministrstvo za okolje, izbrani izvajalec pa bo moral odpadno embalažo odpeljati in obdelati za največ 120 evrov na tono odpadkov, sveče pa za največ 200 evrov na tono.

Država bo sicer imela v skladu z zakonom pravico in dolžnost od družb za ravnanje z odpadki oziroma nosilcev skupnega načrta za ravnanje z odpadnimi svečami zahtevati vračilo stroškov interventnega odvoza.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za zakon predvideli obravnavo po nujnem postopku, državni zbor naj bi ga obravnaval na decembrski seji.


Najbolj brano