Čakajo na prvi usodni “da” na meji

Ne le za turiste, morda bo v bližnji prihodnosti Trg Evrope magnet tudi za mladoporočence. Na goriški občini namreč v ta namen posodabljajo ustrezen pravilnik. Novogoriška upravna enota to že omogoča, za zdaj pa se ni še noben par odločil za poroko na trgu med mestoma z mozaikom in železniško postajo kot kuliso.

Goričani z italijanske strani meje se bodo po novem lahko poročali na skupnem trgu. Na slovenski 
strani  za to (še) ni zanimanja. Morda tudi zato, ker je trg nabasan z avtomobili in koriti ... Foto: Mitja Marussig
Goričani z italijanske strani meje se bodo po novem lahko poročali na skupnem trgu. Na slovenski strani za to (še) ni zanimanja. Morda tudi zato, ker je trg nabasan z avtomobili in koriti ... Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA, GORICA > “Vedno več parov bi se rado poročilo na Transalpini; ker so civilni obredi na prostem vse bolj razširjeni, bi jim radi ustregli. Trg pred severno železniško postajo ima poseben čar. Do leta 2004 ga je na dva dela delil zid, ki je predstavljal državno mejo med Italijo in Slovenijo,” je po poročanju Primorskega dnevnika goriški župan Rodolfo Ziberna utemeljil, zakaj spremeniti pravilnik in parom dovoliti poroko na skupnem trgu, ki ga kot takega že dolga leta oblegajo predvsem turisti, obe občini pa ga predstavljata kot enega od najbolj simbolno pomembnih točk. Ideja, da bi tam omogočili poroke, ni od včeraj, saj so se o tem pred leti že pogovarjali. Ziberna meni, da utegne biti novost, ki jo uvajajo poskusno, zanimiva tudi po turistični plati.

Koliko parov bo pritegnila, je za zdaj težko reči. Kot zanimivost, ko izbirajo kraj za poroko, pari na slovenski strani meje ne pomislijo na ta trg. “Na Trgu Evrope ni bila sklenjena nobena zakonska zveza,” je potrdila Patricija Muršič, načelnica Upravne enote Nova Gorica, na območju katere se že dolgo da skleniti zakonsko zvezo zunaj uradnih prostorov. Ti so na Goriškem grad Kromberk, grad Dobrovo, Vila Vipolže, sedežu Upravne enote Nova Gorica, s 1. decembrom pa bo to postal tudi Pomnik miru na Cerju.

“Največ zakonskih zvez je bilo v letošnjem letu sklenjenih na sedežu Upravne enote Nova Gorica, kjer se zakonske zveze sklepajo v ponedeljek, torek, sredo in petek, v času uradnih ur. Izven uradnih prostorov je sklenilo zakonsko zvezo 26 odstotkov zakoncev,” je povedala Patricija Muršič.


Najbolj brano