Vodovod je pritekel do zadnje vasi

Vasica Šilentabor nad Zagorjem je bila do pred kratkim zadnja v pivški občini brez vodovoda. 14 stalnih prebivalcev v petih hišah se je z vodo oskrbovalo iz lastnih vodnjakov. V okviru prenove vodovodnega sistema v občinah Postojna in Pivka pa se je pokazala možnost, da javni vodovod pripeljejo tudi do te najmanjše pivške vasi.

Na Šilentabru so zadovoljni, da so kljub svoji majhnosti dočakali 
javni vodovod. Foto: arhiv Občine Pivka
Na Šilentabru so zadovoljni, da so kljub svoji majhnosti dočakali javni vodovod. Foto: arhiv Občine Pivka

ŠILENTABOR > “Za našo vas je to velika stvar. Javni vodovod je danes ena od osnovnih dobrin. Čeprav je doslej vsaka hiša vodo zajemala iz vodnjaka, kjer je bila voda čista, je do težav prihajalo poleti v sušnih obdobjih, ko so nam morali vodo voziti gasilci,” nam je povedal predstavnik vasi Andrej Štavar. In poudaril, da je poleg vodovodne napeljave velika pridobitev tudi razširjena in na novo asfaltirana cesta do vasi in skozi vas. “Občina je res odlično opravila delo. Vas je zdaj urejena in lahko pričakujemo, da si bo tudi na ta račun Šilentabor izbrala za kraj bivanja še kakšna mlada družina. Eni od dedičev so se že vrnili nazaj,” je zadovoljen.

Premagali 175 metrov višinske razlike

Pivški župan Robert Smrdelj je poudaril, da napeljava vodovoda na Šilentabor ni bila samoumevna in da je v prvotnih projektih zaradi tehnične zahtevnosti, pa tudi zelo majhnega števila prebivalcev, ni bilo, a se je na koncu izkazalo, da je bila odločitev za gradnjo dobra. “Premagati je bilo treba precej veliko višinsko razliko 175 metrov na kratki razdalji, kar pomeni, da je bilo treba premagati kar 17 barov pritiska, obenem pa zagotoviti tudi dovolj požarne vode, za kar je bil zgrajen rezervoar. Vse kaže, da je voda tudi solidne kakovosti, ne glede na to, da gre za stransko vejo z zelo majhno porabo,” je povedal Smrdelj in dodal, da je bilo vloženega veliko dela tudi v pridobitev služnosti in dovoljenj.

Ureditev vodovoda na Šilentabru je z vsemi spremljevalni deli stala nekaj čez 200.000 evrov. Nov vodovod so uradno predali namenu pred nekaj dnevi ob prazniku vaškega zavetnika sv. Martina, voda pa je po njem pritekla že prej.

Na območju občine Pivka so v sklopu projekta Oskrba s pitno vodo v porečju Ljubljanice sicer hidravlično izboljšali in na novo zgradili 27 kilometrov cevovodov ter na novo zgradili oziroma obnovili sedem vodohranov in črpališč. Naložba je bila vredna osem milijonov evrov, od tega je občina iz kohezijskega sklada pridobila 6,7 milijona evrov. Na račun še nekaj dodatno pridobljenega denarja pa načrtujejo še obnovo dela vodovoda in kanalizacije v Selcah in Petelinjah.


Najbolj brano