Umik SD, sledi spopad gibanja in liste

Včeraj, dan po lokalnih volitvah, je postalo jasno, da je največji zmagovalec v piranski občini Đenio Zadković. Čeprav je bil še do pred kratkim nepoznano ime, je prepričal kar 34 odstotkov volilcev. Največji osmoljenci so doslej vladajoči Socialni demokrati. Njihov kandidat Bojan Drevenšek se ni prebil v drugi krog županskih volitev, v občinskem svetu pa bodo tokrat zasedli le tri stole.

Kljub balonom in prevladujoči rdeči barvi je bilo v nedeljo v štabu SD  precej turobno vzdušje. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kljub balonom in prevladujoči rdeči barvi je bilo v nedeljo v štabu SD precej turobno vzdušje. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Drugega decembra se bosta pomerila Đenio Zadković in Tomaž Gantar, prvi kot kandidat Gibanja za občino Piran, v katerem so tudi člani civilne iniciative Piran-Pirano, kritični do županovanja Petra Bossmana, drugi je na volitvah nastopil z listo Naš kraj in podporo Desusa, saj je tudi podpredsednik stranke na državni ravni.

Preden je občinska volilna komisija odprla enajst glasovnic, prispelih po pošti, je bilo med njima vsega šest glasov razlike. Vodil je Gantar, ki je za razliko od Zadkovića vse prej kot politični novinec. Bil je že piranski župan (2006-2010) in minister za zdravje (februar 2012 - december  2013), zdaj se spet vrača na lokalno politično sceno. Prve volilne rezultate je pospremil z besedami, da si Pirančani “po osmih letih želijo sprememb”.

Gantar ima 13 glasov prednosti

“Enajst volilnih lističev, prispelih po pošti, volilnega rezultata ni bistveno spremenilo; za Gantarja je po za zdaj še neuradnih podatkih skupaj glasovalo 2553 volilcev in za Zadkovića 2540,” je včeraj naznanila Tina Opara, tajnica občinske volilne komisije, ki jo vodi Selma Bobera Stanovnik. Gantar je povečal prednost pred Zadkovićem za sedem glasov, med njima je 13 glasov razlike. Vse glasovnice so bile veljavne, občinska volilna komisija ni dobila nobene prijave morebitnih nepravilnosti na katerem od 15 volišč ali na predčasnem glasovanju.

SD cilja na volitve 2022

SD je bila na oblasti pred njegovim županovanjem in po njem. Bossman, ki je bil na čelu občine zadnjih osem let, nam včeraj ni mogel povedati, čemu pripisuje tak volilni rezultat, saj je bil v Bruslju. Iz stranke so nam sporočili, da so se zavedali, da bodo s kandidatom Bojanom Drevenškom, ki še nima izkušenj v politiki, in s precej prenovljeno ekipo “težko ponovili izjemen uspeh izpred štirih let”. Pričakovali so višje številke, ne glede na vse so ponosni, da je bila njihova kampanja “spoštljiva, dostojna in vsebinsko bogata”. Opominjajo še, da so že bili v opoziciji, da so takrat dobro delali in se čez štiri leta vrnili “boljši in močnejši”; prepričani so, da bo tudi tokrat tako. Čas bo pokazal, če bo Bossman sploh ostal v njihovih vrstah, saj je ponovno slišati, da naj bi, vešč komuniciranja v angleščini in francoščini, kariero nadaljeval v Bruslju. Do takrat naj bi si spet nadel zdravniško haljo.

Koga bo kdo podprl?

V nedeljo je bilo v volilnem štabu SD precej turobno vzdušje in včeraj nam je Drevenšek priznal, da je malo razočaran. “Dva meseca sem v politiki in imel sem zelo dobre namene. V politiko sem šel, da bi občina napredovala.” Meni, da volilci niso preučili njegovega volilnega programa. “Nihče se ni obregnil ob moj program, niti na soočenjih z županskimi kandidati.” Zdi se mu, da je bil namen celotne predvolilne kampanje zgolj “zamenjati oblast”, s podtikanji naj bi mu to vseskozi dajali vedeti in to ga je najbolj prizadelo. Na vprašanje, ali bo v drugem krogu podprl Gantarja ali Zadkovića, odgovarja, da mora najprej razmisliti in se pogovoriti z drugimi člani stranke. Čas si bo vzel tudi za to, da pretehta, ali bo ostal v politiki.

Zadkovićevemu gibanju osem sedežev

V piranskem občinskem svetu je 25 mest, od tega jih tri zasedajo člani italijanske narodne skupnosti. V novem mandatu bo imelo Zadkovićevo Gibanje za občino Piran osem svetnikov in Gantarjeva lista Naš kraj pet, vendar bo najbrž tesno sodelovala tudi Desusova svetnica Milica Maslo Bezer, ki bo, kot kaže, ohranila svetniški mandat. V dosedanjem mandatu je imel Desus še eno svetnico, Stanislavo Premru Lovšin.

Preden se bo izrekal o podpori enemu od dveh preostalih županskih kandidatov, se bo s strankarskimi kolegi pogovoril tudi Andrej Korenika, kandidat SMC in občinski svetnik. “Pripravljeni smo sodelovati z obema, toda najprej želimo slišati, kako nameravata voditi občino, da se bo razvijala v pravo smer.” Med devetimi županskimi kandidati, če štejemo Nevenko Lučić Stanimirović (SNS), ki je želela odstopiti, je zbral 665 glasov in se uvrstil na četrto mesto. Stranka pa bo imela enega od zdajšnjih treh svetnikov, po vsej verjetnosti bo to Denis Fakin (tretji svetnik je bil Slavko Ivančić). “Pričakovali smo boljši rezultat, ker smo imeli dober program in dobro ekipo. Obžalujem, da nismo imeli več možnosti za predvolilna soočenja,” navaja Korenika.

Zadkoviću čestita, ker je uspel prepričati mlade, da so šli volit. Volitev se je zato udeležilo 49,42 odstotka volilcev, pred štirimi leti se jih je pet odstotkov manj, 44,39 odstotka.


Najbolj brano