Prvi sneg prinesel prve težave

Voznik s tovornjakom in voznica, ki ji za njeno hitrost niso zadostovale niti zimske gume, sta ob prvem letošnjem sneženju povzročila prve zastoje na primorski avtocesti. Voznik tovornjaka je blokiral avtocesto na razcepu Gabrk, voznica pa je ovirala promet pred predorom Kastelec. “Zimska oprema res omogoča večjo varnost, vendar to ne pomeni, da lahko po zasneženih cestah vozimo, kot če bi bile čiste,” pravi prometni inšpektor Igor Gjerkeš.

Prvo sneženje je včeraj k sreči povzročilo le dva krajša zastoja. Foto: Helena Race
Prvo sneženje je včeraj k sreči povzročilo le dva krajša zastoja. Foto: Helena Race

PRIMORSKA > Prav prehitra vožnja je včeraj, nekaj minut pred osmo uro, povzročila nesrečo na avtocesti pred predorom Kastelec. S Kozine je po avtocesti s svojim avtom hitela 27-letna voznica in zaradi spolzke ceste na viaduktu Glinščica izgubila nadzor nad vozilom. Najprej je trčila v zadnji del avta, s katerim se je pred njo vozil 28-letni voznik, nato jo je odbilo v levo in na koncu v desno ograjo. Policisti so ugotovili, da je na avtu imela zimske gume.

“Zimska oprema res omogoča večjo varnost, vendar so ceste pozimi kljub temu še vedno mokre, spolzke in pogosto zasnežene. Zato je treba kljub pravilni opremi najprej prilagoditi vožnjo,” poudarja inšpektor za promet na koprski policijski upravi Igor Gjerkeš. Policisti so včeraj obravnavali kar nekaj manjših nesreč, na avtocesti pa dve, ki sta ovirali jutranji prometni tok. “Cestarji so se potrudili, pričakovati, da bo cesta v vsakem primeru splužena do čistega asfalta, pa je nerealno,” opozarja Gjerkeš. Poudarja, da je treba tudi z vozilom, na katerega smo namestili zimske gume, v zimskih razmerah najprej spoštovati predpise.

S tovornjakom obtičal v useku

Bistveno več kaosa in slabe volje drugih voznikov je včeraj ob šestih zjutraj povzročil voznik tovornjaka polpriklopnika, ki je obtičal na povezavi med avtocesto proti Sežani in glavno avtocestno smerjo od Postojne proti Kopru. Voznik je pripeljal iz Italije in nameraval nadaljevati vožnjo proti Postojni. Dokler je vozil po ravni avtocesti, je še šlo, ko je na razcepu Gabrk zapeljal v klanec, pa se je ustavilo. Obtičal je v globokem kamnitem useku, tako da je popolnoma zaprl uvoz na glavno smer avtoceste.

“Potem so ga naši pripeli in ga s tovornjaki odvlekli 200 metrov višje, kjer so ga lahko umaknili na odstavni pas. Ampak težava je bila v tem, da niso mogli do njega. Morali so zapeljati po avtocesti proti Postojni in potem vzvratno, pri tem pa so tvegali, da bi nanje naletel kakšen voznik, ki bi se z avtom uspel zriniti mimo ustavljenega tovornjaka,” je povedal vodja Darsove avtocestne baze na Kozini Aleksander Morano.

Na kolesih tovornjaka naj bi bile zimske gume, vendar je bila težava v tem, da je burja v usek nosila sneg, v katerem so kolesa tovornjaka zdrsnila. V metežu naj bi voznik nato poskušal nanje natakniti verige. “Avtocesta niso boksi kot pri formuli, verige še vozniki osebnih avtomobilov v takih razmerah težko namestijo,” je dejal Morano.

Plug pred vsak avto?

Darsovi delavci so preventivno začeli posipati avtocesto že v ponedeljek po petih popoldne, ko je zadišalo po snegu. Ob pol desetih zvečer je na ceste zapeljala prva trojka tovornjakov s plugi, do poznega jutra, ko je prenehalo snežiti, pa so plužne trojke opravile skupno šest obhodov. Z asfalta so čistili približno deset centimetrov snega, kolikor ga je ponoči in zjutraj padlo med Postojno in Kozino. Med Kastelcem in Kozino je ob približno istem času prav tako obtičal voznik s tovornjakom, vendar se je umaknil na odstavni pas, tako da ni oviral prometa.

“Upravljalci ceste lahko naredimo vse, vendar morajo nekaj storiti tudi vozniki,” pravi Morano. “Prav pred vsakim vozilom pa naši fantje res ne morejo plužiti. Zato vsem svetujemo, da se v takih razmerah ne odpravijo na ceste brez zimskih gum,” je sklenil Morano. Dodal je, da je narava včeraj poskrbela tudi za to, da ni bilo večjih težav, saj je bil sneg južen in se je na skoraj vseh odsekih hitro talil. Zaradi burje je bilo najhuje pri izvozu za Senožeče.


Najbolj brano