Diabetes zahteva nadzor in disciplino

Sladkorna bolezen je v razvitih državah že velik zdravstveni problem. V Sloveniji je bolnikov že več kot 108.000, vsako leto se poveča še za tri odstotke. Za zdravljenje namenja država na leto 100 milijonov evrov. Nujna sta nadzor in obvladovanje bolezni z discipliniranim načinom življenja.

Že diabetik otrok se mora naučiti pravilno meriti krvni sladkor,  Foto: Alenka Tratnik
Že diabetik otrok se mora naučiti pravilno meriti krvni sladkor,  Foto: Alenka Tratnik

V razvitem svetu je sladkorna bolezen med najpogostejšimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi. Najpogostejši je diabetes tipa 2 pri ljudeh vseh starosti. Pri otrocih se pojavlja prirojeni diabetes, v nosečnosti nosečniška sladkorna bolezen. Posvečen ji je svetovni dan, 14. november.

Zahrbtna resna kronična bolezen

Na voljo so vse kakovostnejša zdravila in inzulin, ki je v uporabi že od leta 1922. Bolezen pogosto spremljajo neželeni resni kronični zapleti.

Kaj jesti in kaj ne?

Čeprav so pred leti veljale pri prehrani sladkornega bolnika določene omejitve in prepovedi (zlasti uživanje živil, ki vsebujejo več sladkorja), najnovejša doktrina priporoča zmerno uživanje vseh živil in zlasti pestre mešane obroke z veliko sveže zelenjave. Diabetelogi poudarjajo, da gre za zdravi prehranski režim, ki bi ga morali spoštovati tudi vsi preostali, saj ta odsvetuje uživanje sladkarij, sladkih gaziranih pijač in hitro hrano, nabito s škodljivimi trans maščobami in ogljikovimi hidrati. Prav tako je treba biti zmeren pri uživanju sladkih sadežev in pri že industrijsko pripravljenih jedeh z obilico aditivov in konzervansov.

V Sloveniji je ljubljanski klinični center (UKC) v vrhu evropskih bolnišnic glede kakovosti obravnave bolnikov. Sodeluje v mednarodnih raziskavah in bolnikom nudi najsodobnejše načine zdravljenja. Sodeluje z Zvezo združenj oseb s sladkorno boleznijo in drugimi laičnimi organizacijami.

Letošnje geslo je namenjeno tudi družinam bolnikov, saj so zaradi bolezni prizadeti tudi svojci. “Zdrav način življenja z mešano raznovrstno prehrano v zmernih količinah, redno telesno dejavnostjo in izogibanje škodljivim razvadam so temelji ohranjanja zdravja,” našteva prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike v ljubljanskem kliničnem centru.

Jana Klavs, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji pri Zbornici - Zvezi medicinskih sester, babic in tehnikov dodaja, da lahko neurejen krvni sladkor in krvni tlak ter maščobe v krvi bolniku zelo okrnijo kakovost življenja.

Po uradnih podatkih so zaposleni bolniki zaradi težav s sladkorno boleznijo pogosteje na bolniškem dopustu. Za starejše upokojene bolniki pa morajo z leti zaradi težav skrbeti bližnji in strokovni negovalci. “Pomembno je aktivno sodelovanje bolnika pri zdravljenju. Bolezen terja visoko stopnjo ozaveščenosti, da je življenje še kakovostno,” opozarja Klavsova.

Za zdravljenje ni seznama dovoljenih in nedovoljenih živil. Bolnik lahko uživa vsa živila v zmernih količinah. Zdravniki svetujejo še gibanje in obvladovanje telesne teže.

Nadzor in svetovanje

Nad boleznijo strokovno bdijo ob osebnih zdravnikih specialisti diabetologi in posebej usposobljene medicinske sestre. Svetujejo o primernem življenjskem slogu in obvladovanju bolezni. Svetovanje in izobraževanje opravljajo tudi farmacevti v lekarnah. V centrih za krepitev zdravja diabetikom nudijo posebne izobraževalne programe in delavnice.

V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da sta pri dobrem vodenju teh kroničnih bolezni najpomembnejša premišljeno zdravljenje z zdravili in življenjski slog. “V lekarnah že leta izvajamo farmacevtsko skrb pri sladkorni bolezni in sodelujemo pri načrtovanju ter izvajanju delavnic za usposabljanje laičnih svetovalcev,” pravi nacionalni koordinator farmacevtske skrbi na Lekarniški zbornici Slovenije dr. Boštjan Martinc. Zbornica je doslej izobrazila 26 laičnih svetovalcev, na terenu jih deluje dvanajst v društvih diabetikov.

Vsak bolnik prejme v programu farmacevtske skrbi zanj izdelano kartico zdravil za zapis vseh zdravil, ki jih prejema. Za vsako zdravilo vpišejo podrobno navodilo za uporabo. V primeru ugotovljenih težav, povezanih z zdravili, izdelajo še načrt farmacevtske skrbi. V klasifikacijski sistem beleženja težav v zvezi z zdravili je zajeta večina lekarn. Tako lahko veliko težav teh bolnikov sproti razrešujejo že farmacevti v lekarnah.


Najbolj brano