Bo tehtnico nagibalo eko drušvo?

V svetu Občine Kanal so doslej sedeli zgolj predstavniki največjih strank in tudi tokrat je volitve dobila ena od njih. SD resda ne bo imela več svetnikov, a ima županjo. Vendar bo ključno vlogo igrala tudi lista društva Eko Anhovo.

Vprašanje vpliva tovarne Salonit je nedvomno pripomoglo, da se je v občinski svet v Kanalu uvrstila 
tudi lista, ki izhaja iz društva Eko Anhovo.  Foto: Ambrož Sardoč
Vprašanje vpliva tovarne Salonit je nedvomno pripomoglo, da se je v občinski svet v Kanalu uvrstila tudi lista, ki izhaja iz društva Eko Anhovo.  Foto: Ambrož Sardoč

KANAL > Poraženec tokratnih volitev ni sporen. Nekoč močna in danes znatno šibkejša SLS, ki je v parlamentu ni že dolgo, ni zgubila le županskega stola v Kanalu, ampak tudi dva od dosedanjih štirih v svetu občine. Ostali desnosredinski stranki, zastopani v tem organu, sta jo odnesli s pozitivno ničlo: SDS ohranja dva mandata in NSi enega. So pa volilci v enakem deležu kot SLS “kaznovali” politično sredino, le da se je to razporedilo na dve skupini, namreč stranki upokojencev in modernega centra.

Zmaga v roke SD, vendar ni popolna

Kdo pa je pravzaprav zmagovalec? Ker je Tina Gerbec prepričala toliko ljudi, da je župansko tekmo treh dobila že po prvem krogu, in ker “njena” SD ni izgubila mandatov, bi lahko lovoriko dodelili tej politični stranki. Predsednik njenega občinskega odbora Risto Djurić je ocenil: “Uspeh je, da nismo izgubili mest v svetu, število glasov pa je še nekaj višje kot pred štirimi leti. V Kanalu nam je zmanjkalo deset glasov za petega svetnika, ampak to so volitve. Z rezultatom smo zadovoljni, posebej, ker smo dobili županjo, ki je prepričljivo zmagala.” Tokrat je stranka tretjič imela svojega županskega kandidata, podpora pa je bila daleč najvišja doslej.

Slavica Bavdaž računa, da bo poslej občina bolj podpirala društvo Eko Anhovo, kako bo lista delovala v svetu občine, pa se bodo še odločali.

Kot je hkrati izpostavil sogovornik, leva sredina ni zmagala. Vendar naj to ne bi bila ovira, ker da ne razmišljajo o koaliciji in opoziciji. Kot je pojasnil Djurić, “naš program temelji na tem, da bomo delali za vso občino in vse občane.” Cilj je uvesti spremembe v občini, na primer pri načinu vodenja projektov, ker naj bi občina pri naložbah vedno imela reklamacije. Po njegovih besedah se nameravajo opreti na izkušnje Gerbčeve, ki je v svojo poklicni poti delala projektno.

Dejal je tudi, da ne bodo odklanjali sodelovanja z nikomer v svetu občine, seveda tudi ne z Listo za zdravje in kakovost bivanja. Prav ta pa utegne naslednja štiri leta predstavljati jeziček na tehtnici pri političnih odločitvah, saj je že ob prvem nastopu na volitvah dobila štiri svetnike.

Pričakujejo posluh

Nosilka liste Slavica Bavdaž uspeh pripisuje delovanju društva Eko Anhovo in dolina Soče, ki je oblikovalo listo. “Ljudje so nam prisluhnili in nas podprli,” je nadaljevala razmišljanje in tako pojasnila, zakaj: “V naši dolini je veliko bolnih, ti pa potrebujejo čisto in zdravo okolje.” Pri tem pa Salonit okolje danes še obremenjuje s kurjenjem smeti. Če to povemo drugače, je problematika vpliva anhovske cementarna na okolico tokrat bolj vplivala na volilni izid.

Bavdaževa računa, da bo poslej občina bolj podpirala društvo, kako bo lista delovala v njenem svetu, pa se bodo po njenih besedah še odločali. Prvi sestanek so predvideli za včeraj popoldne.


Najbolj brano