Goriški.si skoraj četrtina sedežev

Goriška.si bo imela v prihodnjem mandatu sedem svetnikov v mestnem svetu, tri več kot do zdaj. S tem je nesporna zmagovalka volitev za članstvo v mestnem svetu. Lista Mateja Arčona bo imela le še štiri svetnike in ne več šest. Zadovoljni so lahko tudi v SD in SDS s po petimi svetniki. Prvi imajo enega, drugi pa dva več kot doslej.

Karte v mestnem svetu so se precej premešale, kar nekaj list s po  
enim svetnikom je odpadlo, okrepile pa so se “opozicijske” 
Goriška.si, SD in SDS.  Foto: Mitja Marussig
Karte v mestnem svetu so se precej premešale, kar nekaj list s po enim svetnikom je odpadlo, okrepile pa so se “opozicijske” Goriška.si, SD in SDS.  Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Rezultati volitev za sedeže v 32-članskem novogoriškem mestnem svetu, za kar se je na nedeljskih volitvah potegovalo 19 list s skupaj 479 kandidati, so za župana Mateja Arčona verjetno bolj boleči od tega, da se bo moral za svoj tretji mandat boriti v drugem krogu, česar je že vajen. To, da je Lista Mateja Arčona izgubila dva sedeža, bo, tudi če v drugem krogu zmaga, pomenilo še težje odločanje, vodenje in usmerjanje občinske politike.

“Mislim, da se je ta podpora porazdelila tudi med moje podporne stranke, ker smo nastopili skupaj. Vsekakor imamo s podporo štirih v mestnem svetu osem sedežev. Spoštujem odločitev volilk in volilcev. Tega ne jemljem kot poraz, glede na to, da sem kot kandidat za župana dosegel lep rezultat,” je včeraj povedal Arčon, čigar kandidaturo so podprli v Stranki Alenke Bratušek (SAB), Stranki modernega centra (SMC), DeSUS in Listi obrti in podjetništva.

Matej Arčon

Lista Mateja Arčona

“Tega ne jemljem kot poraz, glede na to, da sem kot kandidat za župana dosegel lep rezultat.”

Bolj pomembno je kakšni, kot pa čigavi so svetniki

S tem v zvezi je povedal tudi, da je že v prvem in drugem mandatu delal brez koalicije in mu je bolj pomembno kakšni, kot pa čigavi ljudje pridejo v mestni svet. Omenil je tudi, da je imel leta 2010, ko je bil prvič izvoljen za župana, le tri svetnike, in pristavil, da bi mu bilo seveda lažje, če bi prejela njegova lista več podpore.

O podpori v drugem krogu se bo Arčon pogovarjal v prihodnjih dneh. Včeraj je bil dan za analizo, je pojasnil.

Klemen Miklavič

Goriška.si

“Ljudje ne verjamejo več toliko v tradicionalne stranke, ampak v nek nov fenomen, te liste, ki rastejo.”

“Ključna za naprej je podpora ljudi, ki verjamejo v moj program. Ta temelji na konkretnih in izvedljivih projektih, ki imajo tudi finančno kritje in so pomembni za razvoj občine,” je še povedal.

Podporo bodo iskali levo in desno

“Ljudje ne verjamejo več toliko v tradicionalne stranke, ampak v nek nov fenomen, te liste, ki rastejo. Poleg tega smo v mestnem svetu štiri leta delali in izvajali projekte, kljub temu, da smo bili v opoziciji,” je izide komentiral Klemen Miklavič, kandidat za župana iz gibanja Goriška.si, ki bo imelo v naslednjem mandatu v mestnem svetu kar sedem svetnikov. Ker sta tudi SD in SDS povečali nabor svetnikov, vsaka jih bo imela pet, gre za novost, ki pomeni nekaj pozitivnega za sicer precej razpršeno sestavo občinskega sveta, meni.

19 list, kar je bilo največ na Primorskem, se je potegovalo za vstop v mestni svet, 13 jih je prestopilo prag, kar Novi Gorici daje najbolj heterogen občinski svet v regiji.

“To pomeni, da se bo dalo lažje dogovoriti. Manj bo trgovanja, več dolgoročnih projektov in ciljev, več vizionarskih potez, če se bomo le znali dogovoriti onkraj ideoloških prepričanj, saj je vodenje občine stvar konkretnih problemov,” je še povedal Miklavič. Kot je dodal, bo v drugem krogu županskih volitev skušal zbrati podporo vseh, tako z levega kot z desnega političnega spektra.

Nekaj list prihaja in nekaj jih odhaja

Med 19 listami, ki so kandidirale, jih je prag mestnega sveta prestopilo 13. Poleg že omenjenih velja izpostaviti še Listo Roberta Goloba, ki je v primerjavi z aktualnim mandatom pridobila en sedež, tako da bo imela tri svetnike. Verjetno pa so pričakovali vsaj še kakšen mandat več. Vse preostale liste in stranke pa bodo imele v mestnem svetu po enega predstavnika.

To so SAB, novinka v mestnem svetu, Lista obrti in podjetništva, Zveza za Primorsko, ki je ohranila sedež, SMC, ki je izgubila en sedež, podobno velja tudi za Listo Trnovske in Banjške planote. Desus in NSI ohranjata vsaka svoj stolček v mestnem svetu, na novo pa bo tam sedel tudi svetnik Levice. Ostale liste niso bile uspešne.

V prihodnjem mandatu tudi ne bo predstavnikov Liste Mirana Müllnerja, Liste Gregorja Veličkova, Liste za razvoj podeželja, Liste za Solkan in Povezanih za Goriško, ki so imele v iztekajočem se mandatu po enega svetnika v mestnem svetu.


Najbolj brano