Kanal se je drugič prevesil v levo

Ob skoraj 63-odstotni volilni udeležbi, eni najvišjih v Sloveniji sploh, so v občini Kanal izvolili županjo. Po neuradnih podatkih je zmagala Tina Gerbec (SD), ki je prejela 57,46 odstotka glasov. Andrej Maffi pa je zbral približno pol manj.

Tako je nova prva občanka Kanala (v sredini s kolajno) veliki uspeh 
proslavila v domačem Srednjem.
Tako je nova prva občanka Kanala (v sredini s kolajno) veliki uspeh proslavila v domačem Srednjem.  

KANAL > Vse od ustanovitve Občine Kanal se tekma za županski stol tam odvija po klasični delitvi na desno in levo sredino. V tem primeru je na eni strani pola SLS, na drugi pa je zadnja leta SD, medtem ko je nekdaj to vlogo imela LDS. Podobno so se v svet občine doslej prebijale le večje stranke.

Tokrat je bilo nekoliko drugače, za volitve se je organiziralo tudi ekološko društvo, nastalo kot odgovor na odnos oblasti do vprašanja anhovske cementarne. Oblikovali so listo in iz vrst društva prihaja Bojan Marinič, ki se je za položaj prvega občana boril z dosedanjim županom Andrejem Maffijem (SLS) in Tino Gerbec (SD). “Na vsakem srečanju s krajani so nas spraševali, ali želimo zapreti tovarno, česar pa seveda nočemo” je Marinič komentiral volilno kampanjo. In dodal je, da so ljudje gibanje vzeli resno. Vendar jih je prepričal malo.

Tina Gerbec

SD, s podporo DeSUS, SMC, SAB

“Nameravam tudi biti bolj povezana z občani ter dati krajevnim skupnostim več veljave.”

Odločno največ volilcev (več kot 57 odstotkov) je namreč podprlo Tino Gerbec, ki je tako zmagala v prvem krogu. S tem je 39-letna direktorica območne obrtne zbornice postala tudi prva županja na ožjem Goriškem in ponovno edina v vsej pokrajini.

“Imela sem terensko kampanjo in med obiski po vaseh se je pokazalo tudi nezadovoljstvo z dosedanjo upravo. Poleg tega smo se v tekmo za župana prvič skupaj podale stranke na levi, poleg SD še DeSUS, SMC in SAB. Oboje je po mojem pripomoglo k uspehu,” nam je zaupala, kaj je pretehtalo.

Vendar sogovornica poudarja zlasti, da so si ljudje želeli nekaj novega, drugačen pristop, sodelovanje, kar jim je ponudila. Vse skupaj je privedlo do zmage.

Ponedeljek bo za županjo Kanala “običajen”, saj ne predvideva srečanj s podporniki ali kaj podobnega. Ko bo prevzela posle, pa “bom začela uresničevati svoj obširni program, ki je razvojno naravnan,” je dejala. Nobenega projekta ni posebej izpostavila. Dodala pa je še: “Nameravam tudi biti bolj povezana z občani ter dati krajevnim skupnostim več veljave.”

Andrej Maffi se torej po 12 letih poslavlja z mesta prvega občana “Ljudem sem se dal na razpolago, vendar so izbrali drugega. Ni tragedija, v življenju so novi izzivi,” je dejal. Je pa pričakoval drugi krog, “saj imam občutek, da smo vse prav delali.”


Najbolj brano