SDS omenja referendum

Globalni dogovor o migracijah (marakeška deklaracija), je po prepričanju opozicijskih strank tako škodljiv, da slovenska vlada k njemu ne bi smela pristopiti, če že, pa odločitve ne bi smela sprejeti, preden se ne seznani s stališčem državnega zbora. Na včerajšnji seji odbora za zunanjo politiko so v SDS večkrat omenili možnost referenduma o tem dokumentu.

Slovenska vlada globalni dogovor o migracijah podpira tudi zaradi 
izkušnje z množičnimi migracijami, ko so bile države na balkanski 
poti prepuščene same sebi.  Foto: STA
Slovenska vlada globalni dogovor o migracijah podpira tudi zaradi izkušnje z množičnimi migracijami, ko so bile države na balkanski poti prepuščene same sebi.  Foto: STA

LJUBLJANA > Referendum o tem je možen, saj ne gre za odločanje o človekovih pravicah, je prepričan poslanec SDS Branko Grims. “Migracija ni človekova pravica. Nikoli ni bila in ne sme biti.”

Znak neumnosti in zavajanje?

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah po prepričanju opozicije ukinja meje in izenačuje statuse različnih vrst migrantov, migracij pa ne zaustavlja z mehanizmi podpore državam izvora, ampak jih spodbuja. Trditev, da dokument pravno ni zavezujoč, je po Grimsovih besedah “znak neumnosti ali pa zavestnega zavajanja državljanov”. V dokumentu naj bi bila 45-krat omenjena dikcija, da se države, ki pristopajo k aktu, zavezujejo spremeniti domačo zakonodajo.

Dogovor sprejemljiv, za interpretacijo se bo treba boriti

Po oceni predsednika republike Boruta Pahorja je globalni dogovor o migracijah za Slovenijo sprejemljiv, saj gre za prvi resen poskus mednarodne skupnosti, da oblikuje skupen pristop do migracij. Vendar pa Pahor svetuje, naj Slovenija v skladu z določbo o polni suverenosti glede migracij sporoči svoje zadržke ali dodatna pojasnila k dogovoru. Kot je pojasnil Pahorjev svetovalec Ernest Petrič, je dogovor kompromis med državami, na nas pa je, da vztrajamo pri takšni interpretaciji splošnih določil, ki ohranjajo naše interese. Petrič je opozoril, da je v dogovoru problematično zlasti slabo razlikovanje med beguncem in migrantom.

Janez Janša je na seji odbora, ki so jo zahtevali poslanci opozicijskih strank, dejal, da je način, kako pri nas poteka postopek potrjevanja marakeške deklaracije, škandalozen. Besedilo globalnega dogovora še vedno ni prevedeno v slovenski jezik, tako da bi se vsakdo lahko seznanil z njim. Najprej bi ga bilo treba prevesti, nato bi se moral do njega opredeliti državni zbor. Po potrebi bi sledil referendum, šele nato bi lahko odločala vlada, pravi Janša. Pot je bila obratna.

Da bi moral najprej razpravljati parlament, je opozoril tudi Jožef Horvat (NSi), ki je - enako kot Janša - izpostavil tudi potrebi po višji razvojni pomoči tretjim državam, da bi tamkajšnje prebivalstvo lahko živelo doma.

Slovenija v skupini, ki želi sodelovati

Vlada je odločitev, da bo Slovenija decembra v Marakešu podprla globalni dogovor o migracijah, sprejela na seji v četrtek. Dokument ni pravno zavezujoč in je izraz volje držav, da usklajeno obravnavajo problematiko migracij, na svojem ozemlju pa ohranijo suverenost, je včeraj ponavljal zunanji minister Miro Cerar. Od dogovora so odstopile ZDA, Avstrija, Madžarska, Češka in Poljska, spisek držav, ki dogovor podpirajo pa je bistveno daljši. Na njem je večina držav EU, pa tudi Sveti sedež, Norveška in Švica. K dogovoru namerava pristopiti približno 150 držav, je poudarjal minister. “Smo v tisti skupini držav, ki so tudi doslej izrazile neko željo po sodelovanju,” je dejal in napovedal, da bo Slovenija k globalnemu dogovoru pripravila tudi izjavo za ljudi, v kateri bo pojasnila bistvene vsebinske točke, denimo to, da dogovor ni pravno zavezujoč in da ne izenačuje legalnih in ilegalnih migracij.

Parlamentarna zakonodajno-pravna služba na postopek sprejemanja dokumenta na vladi ni imela pripomb. To, da dokument še ni preveden, po Cerarjevih besedah ni nič nenavadnega: “Gre za nepogodbeni mednarodni akt, ki se ga v takšnih primerih ne prevaja, še posebej ne, ko je v delovni verziji.” Delovni prevod besedila bo objavljen v fazi pred sprejemanjem na Generalni skupščini OZN prihodnje leto.

Predvolilno vzdušje

Med včerajšnjo zelo burno razpravo na OZP je bilo iz ust Zmaga Jelinčiča (SNS) slišati tudi razumevanje do državljanov, ki se za samozaščito oborožujejo, Grims pa je navrgel, da si v Sloveniji za prevoz enega ilegalnega migranta kaznovan s tremi leti zapora, če jih čez državo spustiš več kot 500.000, pa postaneš zunanji minister. Cerar takšne izjave razume v luči nabiranja političnih točk pred prihajajočimi volitvami.

Enako meni Violeta Tomič (Levica), ki obžaluje, da je do seje OZP sploh prišlo. “Vse skupaj temelji na ustrahovanju ljudi, širjenju laži, neresnic, podpihovanju sovraštva, celo pozivu k oboroževanju, kar je nedopustno.” V Levici zadržkov do marakeške deklaracije nimajo. “S podpisom te deklaracije bi Slovenija pristopila k civiliziranemu dialogu glede obravnavanja problematike migracij,” je dejala poslanka.


Najbolj brano