Kaj je sploh še normalno

Na lokalne volitve hodi vse manj ljudi. Tudi na državnozborske, ampak pri izbiranju županov in občinskih svetnikov so številke vse od osamosvojitve vse nižje. Kar je na neki način nelogično, saj bi bilo utemeljeno pričakovati, da nas bo politik iz sosednjega kraja bolj zanimal in lažje motiviral kot neki neznanec v oddaljeni prestolnici. Ampak ni tako. In tudi Primorci, ki se radi imamo za izjemo, v svoji lokalno politični gorečnosti nismo prav nič boljši od prebivalcev drugih pokrajin. Načeloma k skrinjicam bolj pridno hodimo, kolikor dlje na severu živimo. A tudi to ni pravilo. Idrija ima, denimo, pregovorno slabo volilno udeležbo, slabšo od Nove Gorice in Kopra.

Morda bo kdo rekel, da je to zato, ker so lokalne volitve dolgočasne. In večinoma so res. To, da minister županskim kandidatom grozi s šibo po riti. To, da kandidati drug drugemu skačejo v besedo in se obtožujejo podkupovanja in groženj volilcem, da župan na svojem teritoriju ne pusti snemati soočenja, da tik pred zdajci volilni nasprotniki drug drugemu očitajo vile in najemnine za pisarne. Skratka to, kar se je dogajalo v Kopru, Komnu in Pivki, je eksces. Ki je sicer dober za gledanost televizijskih oddaj. A za demokracijo povsem nepotreben. Če že ne skrajno škodljiv.

Za kandidate, ki se ne obmetavajo z gnilimi jajci, rečemo, da so vodili dolgočasno kampanjo. Kot da bi bila to neka krivda.

Kampanja pred lokalnimi volitvami naj kar bo dolgočasna. Krpanje cest, šole in vrtci ter domovi upokojencev, obrtne cone, nova delovna mesta, čistoča zraka in vodotokov, varovanje dediščine in kulturna živahnost pač niso teme, zaradi katerih bi se nam dvignil krvni tlak. A so pomembne teme, od katerih v prihodnosti ni odvisno le naše ožilje, ampak telesno in duševno zdravje nasploh.

“Saj to ni normalno,” so po družabnih omrežjih vzdihovali ljudje ob zadnjem cirkuškem nastopu koprskih kandidatov. Saj res ni. A še bolj nenormalno je, da izgredom posvečamo toliko energije, ob tehtnih besedah, ki so bile v tej kampanji po vsej Primorski, in tudi na najboljši možni način v tem časopisu, posvečene stvarem, zaradi katerih sploh imamo občine, župane in volitve, pa zehamo. Ter za kandidate v Novi Gorici, Šempetru, Bovcu, Divači, Kanalu, pa še kje, ki se ne obmetavajo z gnilimi jajci in so drug do drugega vsaj približno civilizirani, rečemo, da so vodili dolgočasno kampanjo. Kot da bi bila to neka krivda.


Preberite še


Najbolj brano