“Hiša duhov” se počasi poslavlja

Salonit se je letos lotil prenove območja nekdanje cementarne. Že nekaj časa podira odsluženo halo za skladiščenje klinkerja in premoga, največjo od stavb stare tovarne. Prostor bodo namenili drugim dejavnosti, možnosti je za zdaj veliko.

Halo, kjer so skladiščili klinker, je Salonit že skoraj porušil.  Foto: Arhiv Salonit Anhovo
Halo, kjer so skladiščili klinker, je Salonit že skoraj porušil.  Foto: Arhiv Salonit Anhovo

ANHOVO >Na območju stare cementarne v Anhovem, kjer stavbe že leta niso več v uporabi, je odprto večje gradbišče. Toda delavci tam ničesar ne zidajo, pač pa le rušijo. Podirajo nekdanjo halo, največji objekt opuščene tovarne, ki je služila skladiščenju klinkerja in surovin za proizvodnjo cementa, kakor tudi premoga za staro rotacijsko peč.

Da prihaja na vrsto rušenje, so v tovarni napovedali lani decembra prek svojega glasila, ki ga prejemajo vsa gospodinjstva v občini Kanal ob Soči in vsi zaposleni. Opisali so, katere stavbe in dele bodo podirali ter okvirno kdaj. Gre za del dolgoročnega načrta preurejanja območja, ki “zaradi opremljenosti z ustrezno infrastrukturo ponuja možnosti za razvoj različnih dejavnosti,” je pojasnil vodja kadrovskih in splošnih zadev v Salonitu Peter Korenjak. Katere bodo zaživele na mestu nekdanjega velikega skladišča, ni povedal, navedel je le, da “ker ustvarjamo dobre poslovne rezultate, lahko investiramo znatna sredstva tudi v ureditve območja, ki ga pripravljamo za prihodnji razvoj.”

Izpostavil je, da so vsa dela skladno s pridobljenimi dovoljenji in da posebno pozornost namenjajo odstranjevanju starih azbestnih kritin. Ravno zato je podiranje hale in njene polkrožne strehe iz salonitk bilo zamudno. Korenjak je dodal, da je podjetje v zadnjih dveh letih že zamenjalo več kot 8000 kvadratnih metrov takih strešnikov oziroma plošč.

Povedal pa je še, da se lahko zainteresirani z vprašanji o rušenju obrnejo neposredno na tovarno. In ob predhodni najavi jim bodo omogočili ogled.


Najbolj brano