Država na pomoč gorskim reševalcem

Ob 70. obletnici je postaja tolminske gorske reševalne službe (GRS) dobila dragoceno darilo, novo interventno vozilo. Na priložnostni slovesnosti so včeraj predstavili tudi prostore, kamor se bodo kmalu preselili. Uprava za zaščito in reševanje je še dve enaki vozili namenila postajam GRS v Postojni in v Radljah ob Dravi.

Po predaji treh vozil so si reševalci ogledali nove prostore za 
postajo GRS Tolmin v nekdanji vojaški ambulanti. Foto: Neva Blazetič
Po predaji treh vozil so si reševalci ogledali nove prostore za postajo GRS Tolmin v nekdanji vojaški ambulanti. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Ni naključje, da sta se ministrstvo za obrambo in uprava za zaščito in reševanje odločila, da bodo tri vozila slovenskim gorskim reševalcem predali prav v Tolminu. GRS Tolmin, ki pokriva območje od Kobarida do Podbrda in vse do Ajdovščine, je namreč najbolj obremenjena v Sloveniji - na leto izvede približno sto reševalnih akcij.

Poleg tega praznuje še častitljivo obletnico, kar so obeležili z nedavno prireditvijo in razstavo fotografij gorskega reševalca Miljka Lesjaka. Ta vestno beleži dogajanje in je s svojimi fotografijami z reševalnih akcij v neprecenljivo pomoč novinarskemu poročanju.

Predsednik gorske reševalne zveze Slovenije Janez Rozman ugotavlja, da je reševalnih akcij v gorah in dolinah vse več, učinkovito pa jih lahko opravljajo le z ustrezno opremo. Pohvalil je sodelovanje z upravo za zaščito in reševanje, ki v zadnjih letih, zlasti od leta 2015, nadomešča iztrošena vozila po postajah GRS. Minister za obrambo Karl Erjavec se je gorskim reševalcem in tudi reševalkam zahvalil za njihovo izjemno usposobljenost, psihofizično pripravljenost in izurjenost. Hkrati se je zahvalil tudi njihovim družinam, ki trepetajo za varnost svojih bližnjih, ko so na zahtevnih akcijah. “Slovenski gorski reševalci so med najbolj usposobljenimi na svetu. Darujejo svoj prosti čas, se izpostavljajo nevarnostim. Reševalci na tolminski postaji opravljajo še posebej zahtevno delo v okolju, ki slovi po adrenalinskih športih. Tu se dogajajo tudi nesreče na vodi, nesreče jadralnih padalcev, pohodnikov, planincev. Rešujejo v tesni in učinkoviti povezavi s številnimi drugimi reševalnimi službami, na pomoč prihaja helikopter Slovenske vojske.”

Minister je še poudaril, da si bo v tem mandatu prizadeval za nakup treh helikopterjev za nujno medicinsko pomoč. Poleg tega pa tudi za spremembo zakonodaje, ki opredeljuje delo prostovoljcev.

V Občini Tolmin se pripravljajo na gradnjo centra za civilno zaščito v neposredni bližini zdajšnjih novih prostorov za gorske reševalce Na Logu. To bo zahtevna naloga, pri kateri brez pomoči države ne bo šlo. Erjavec jo je včeraj obljubil.


Najbolj brano