Večina je za volan sedla trezna

Novogoriški in koprski policisti so minuli konec tedna izvedli poostren nadzor prometa s poudarkom na preverjanju psihofizičnega stanja voznikov. Njihov namen je bil, da s tovrstnimi nadzori in preventivnimi akcijami zmanjšajo delež povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Med poostrenim nadzorom policistov minuli konec tedna je večina 
voznikov napihala “nula nula”. Foto: Ana Cukijati
Med poostrenim nadzorom policistov minuli konec tedna je večina voznikov napihala “nula nula”. Foto: Ana Cukijati

PRIMORSKA > Novogoriški policisti so med poostrenim nadzorom minuli konec tedna 143 voznikom odredili preizkus alkoholiziranosti in pri tem odkrili voznika, ki sta vozila pod vplivom alkohola. Z alkotestom so ugotovili, da sta imela v organizmu več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Obravnavali so še enega voznika, ki je v postopku odločno odklonil preizkus alkoholiziranosti, pa tudi voznika avtomobila, ki je odklonil strokovni pregled, ki bi pokazal, ali je vozil pod vplivom prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi.

Vsem štirim voznikom so začasno odvzeli vozniško dovoljenje in prepovedali nadaljnjo vožnjo. Zoper njih bodo policisti podali tudi obdolžilne predloge na okrajno sodišče.

Na območju koprske policijske uprave pa so v noči s sobote na nedeljo policisti v poostrenem nadzoru z alkotesti preizkusili 45 voznikov, med katerimi je le en voznik napihal nad dovoljeno mejo, en voznik pa je preizkus odklonil.

“Vse udeležence v cestnem prometu ponovno opozarjamo, da alkohol bistveno zmanjšuje sposobnosti za vožnjo. Z vožnjo pod vplivom alkohola, prepovedanih drog ali psihoaktivnih snovi vozniki ne ogrožajo samo svojega zdravja in življenja, ampak lahko z nepremišljenim ravnanjem trajno zaznamujejo svoje ali življenja drugih udeležencev v cestnem prometu,” ponovno poudarjajo na novogoriški policijski upravi.

Napovedujejo, da bodo s podobnimi nadzori cestnega prometa nadaljevali tudi v prihodnje. “Zato vse udeležence v prometu opozarjamo na dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov. Prometna kultura je namreč del splošne človekove kulture in jo oblikujemo v dolgotrajnem procesu, ki se začne že v mladosti, zato bodimo zgled najmlajšim in prispevajmo k večji varnost nas in naših otrok,” so še dodali. ac


Najbolj brano