Največji skok brezposelnih na južnem Primorskem

Konec oktobra je bilo pri nas 76.232 brezposelnih, kar je za 3,3 odstotka več kot mesec prej in za 8,1 odstotka manj kot oktobra lani. Med novoprijavljenimi je bilo največ iskalcev prve zaposlitve. Število brezposelnih je sicer najbolj poskočilo na južnem delu Primorske.

Oktobra se je na zavodu za zaposlovanje prijavila nova generacija 
iskalcev prve zaposlitve, zato se je število brezposelnih povečalo. Foto: SZA
Oktobra se je na zavodu za zaposlovanje prijavila nova generacija iskalcev prve zaposlitve, zato se je število brezposelnih povečalo. Foto: SZA

SLOVENIJA > Na novo se je oktobra na zavodu za zaposlovanje prijavilo 9565 brezposelnih, kar je skoraj 67 odstotkov več kot septembra in za dober odstotek manj kot oktobra lani. Od tega je bilo 4057 iskalcev prve zaposlitve, kar je za 260 odstotkov več kot septembra. Prijavilo se je še 3545 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas ter 748 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Iskalci prve službe, presežni delavci ...

Oktobra se je v primerjavi s prejšnjim mesecem brezposelnost povečala v vseh območnih službah zavoda. Največji skok je bil na območju, ki ga pokriva koprska služba zavoda; znašal je 5,4 odstotka. Tam je bilo konec oktobra skupaj 5084 brezposelnih.

8168

brezposelnih je bilo konec oktobra letos skupaj prijavljenih na Primorskem

Oktobra se običajno priliv v evidenco brezposelnih oseb poveča zaradi dijakov in študentov, ki so zaključili šolanje in se prijavijo kot iskalci prve zaposlitve. “Njihovo število je v primerjavi z oktobrom lani višje za osem oseb. Ocenjevali smo, da bo število vseh prijav sicer nižje, vendar pa je bil priliv presežnih in stečajnih delavcev nekoliko večji od pričakovanega. Kljub temu pa je treba poudariti, da se je letos prijavilo manj oseb in je tudi število vseh registrirano brezposelnih nižje kot v enakem obdobju lani,” je povedala Nevenka Bandelj, direktorica koprske območne službe zavoda za zaposlovanje.

Večja rast tudi na območju novogoriškega zavoda

Večje povečanje, kot je bilo na ravni države, so zabeležili tudi na območju novogoriške službe zavoda; število brezposelnih se je povečalo za 4,6 odstotka. Skupaj je bilo tam 3084 brezposelnih.

V prvih desetih mesecih letošnjega leta se je na zavodu na novo prijavilo 63.135 brezposelnih, kar je za 6,7 odstotka manj kot lani v tem času. Največ brezposelnih se je prijavilo, ker so izgubili zaposlitev za določen čas (35.336). Prijavilo se je še 9901 iskalcev prve zaposlitve ter 7507 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je na zavodu prijavilo za sedem odstotkov manj iskalcev prve zaposlitve, za 24,4 odstotka manj trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter za 4,8 odstotka manj brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas. Iz evidence se je odjavilo skupaj 71.963 brezposelnih, od teh 53.915 zaradi zaposlitve; to je za dobrih deset odstotkov manj kot v primerljivem obdobju lani.


Najbolj brano