Ankaran ima najmlajšega, Ajdovščina najstarejšega

Politični novinec, Ankarančan Ivan Klun, ki bo decembra dopolnil 29 let, je najmlajši izmed 103 kandidatov in kandidatk, ki se potegujejo za mesto župana v 24 primorskih občinah. Najstarejši je Marjan Poljšak, rojen leta 1945, ki je eden najprepoznavnejših obrazov primorske lokalne politike. Ajdovsko občino je vodil tri mandate zapored, preden je predal vajeti sedanjemu županu Tadeju Beočaninu.

Z najnižjim starostnim povprečjem se ponaša  Lista mladih Izole, kjer je od 17 kandidatk in kandidatov samo eno dekle, rojeno pred 
letom 1990. Foto: pixabay.com
Z najnižjim starostnim povprečjem se ponaša Lista mladih Izole, kjer je od 17 kandidatk in kandidatov samo eno dekle, rojeno pred letom 1990. Foto: pixabay.com

Ankarančanu Ivanu Klunu sta po “mladosti” najbližja dva izmed kandidatov za idrijskega in cerkljanskega župana, Gašper Ferjan in Gašper Uršič, oba letnik 1984.

Le kakšno leto manj od Marjana Poljšaka pa štejeta dva izmed treh primorskih “večnih” županov, briški Franc Mužič, rojen leta 1946, in vipavski Ivan Princes, letnik 1948. Tretji Primorec, ki svoji občini županuje že od njenega nastanka, v tem primeru od leta 2006, je prvi mož Občine Renče-Vogrsko Aleš Bucik.

Poleg seznamov županskih kandidatov tudi liste oseb, ki kandidirajo za sedeže v občinskih svetih, razkrivajo, kdo so nosilke in nosilci naslovov v “naj” kategorijah.

Poleg letnice rojstva 2000 imata še nekaj skupnega

Največ list kandidatov za občinske svete so oblikovali v Mestni občini Nova Gorica, tam jih je kar 18, sledijo pa Izolani s 17 listami. Že ime nakazuje, da se z najnižjim starostnim povprečjem ponaša tamkajšnja Lista mladih Izole, kjer je od 17 kandidatk in kandidatov samo eno dekle rojeno pred letom 1990. Le eden pa je star šele 18 let. To je Tim Čehovin, ki je postal polnoleten aprila.

Najmlajša izolska kandidatka za občinsko svetnico in najmlajši koprski kandidat imata poleg letnice rojstva 2000 še nekaj skupnega - oba sta otroka županskih kandidatov. V Izoli je to Kaja Komljanec, ki kajpada kandidira na očetovi listi, v Kopru pa je na visoko, tretje mesto na listi Koper je naš svojega prvorojenca Nika uvrstil sedanji župan Boris Popovič.

Za soodločanje nisi nikoli prestar

Med istrskimi seniorji gre “naj” naziv eni izmed ženskih kandidatk - Heleni Sajko, ki kandidira na Desusovi koprski listi za občinski svet in je februarja dopolnila 87 pomladi. Še leto starejša sta najstarejša pretendenta za občinska svetnika v srednjeprimorskih občinah. Tako Marija Križaj, ki kandidira na listi NSi v Postojni, kot Jože Žižek, ki je kandidat SDS v Občini Hrpelje-Kozina, sta bila rojena leta 1930.

Na listah v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Pivka, Ilirska Bistrica, Postojna, Sežana in Komen se letnica rojstva 2000 pojavi samo enkrat, pri Sabini Oražem s postojnske liste Stranke Alenke Bratušek, ki je 18 let dopolnila konec avgusta.

Na severnem Primorskem imajo tri starostne rekorderje na letošnjih lokalnih volitvah. Prihodnje leto bodo dopolnili okroglih 90 let Desusov kandidat za vipavskega občinskega svetnika Jožef Strnad, Darinka Andlovic, ki kandidira na listi stranke SDS v Občini Šempeter-Vrtojba, in kandidatka NSi za občinsko svetnico v Novi Gorici Antonija Valentinčič.

Kategorija “junior” v 13 severnoprimorskih občinah šteje le dva 18-letnika. To sta Andrej Poglajen, ki kandidira na listi SDS v Idriji, ter Ajdovka Karin Rože, ki jo v občinski svet kandidira Zveza za Primorsko.

Ženske kvote

Medtem ko kandidatne liste za občinske svete štejejo najmanj 40 odstotkov žensk, kakor veleva zakon o lokalnih volitvah, so “ženske kvote” pri županskih kandidaturah bistveno nižje. Izmed 103 kandidatov za župansko funkcijo v primorskih občinah je le 12 žensk, torej dobrih 11 odstotkov.

Za županjo se vnovič potegujeta prvi dami hrpeljsko-kozinske in divaške občine, Saša Likavec Svetelšek in Alenka Štrucl Dovgan, pri čemer bo slednja imela poleg protikandidata tudi protikandidatko, Branko Škrlj. Po eno kandidatko imajo tudi v Kopru (Olga Franca), Izoli (Manca Vadnjal) in v Piranu (Zlatka Olah), kjer je sicer sprva kazalo, da bosta kandidatki dve, a si je SNS-ova Nevenka Lučić Stanimirović premislila, domnevno zaradi groženj, ki naj bi jih prejemala.

Županjo imajo možnost izbrati tudi v Pivki (Jano Gržinič), Brdih (Tejo Jelina), Kanalu (Tino Gerbec), Vipavi (Natašo Nardin), Novi Gorici (Eleno Zavadlav Ušaj) in Idriji (Mirando Groff Ferjančič)


Najbolj brano