Vadba od Mirna do Panovca

Ljubitelji rekreacije na prostem dobivajo nova vadbišča. V Volčji Dragi so ga že odprli, v Mirnu in v Panovcu pa ju bodo v prihodnjih dneh.

Sodobna vadbena jasa ob vstopu v Panovec se lepo vključuje v 
mestni gozd in obenem preprečuje parkiranje.  Foto: Mitja Marussig
Sodobna vadbena jasa ob vstopu v Panovec se lepo vključuje v mestni gozd in obenem preprečuje parkiranje.  Foto: Mitja Marussig

V okviru projekta Rekreacija na prostem so se povezale občine Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica in Šempeter-Vrtojba in zanj pridobile nepovratnih 25.000 evrov LAS V objemu sonca.

V Volčji Dragi so predstavniki Društva mladi Renče-Vogrsko že začeli organizirane vadbe na novo postavljenih orodjih na območju Lakenessa, danes pa bodo telovadnico na prostem odprli tudi v bližini Hiše dobre volje v Mirnu.

Kot so pojasnili odgovorni, je “njen cilj, da postane mesto kjer se izvajajo aktivnosti za krepitev zdravja in samozavesti ter krepijo medgeneracijski socialni stiki. Zato bodo pri projektnem partnerju MM Dogodki, organizacija dogodkov - Jernej Medvešček s.p. zasnovali posebne vadbe, primerne za različne starostne skupine.”

Virtualno povezani

Da bi vse zmogljivosti povezali v eno veliko telovadnico na prostem, bo v okviru projektnega partnerstva podjetje Cobit razvilo mobilno aplikacijo, s pomočjo katere bodo uporabniki raziskovali okolico obeh telovadnic na prostem, v Vrtojbi pa bodo ob trim stezi z novo info točko obveščali o možnostih uporabe rekreativnih površin v vseh treh občinah.

Z novim vadbiščem na prostem je obogateno tudi priljubljeno in množično obiskano rekreacijsko območje Panovca pri vstopni točki ob Streliški poti. Projekt je eden od tistih, ki so jih meščani izbrali v okviru participativnega proračuna.

Ne bo več parkiranja

Kot pravijo njegovi avtorji iz biroja Kreadom, je bila vadbena jasa doslej “rana” v naravnem okolju, saj so tam rekreativci tudi parkirali. Ureditev zdaj onemogoča dostop vozil na rekreacijsko območje. A mnogi še vedno parkirajo na drugi strani ceste, tik ob zadrževalniku. Čeprav se to ne bi smelo.

Po besedah Adrijana Cingerleta iz Kreadoma, je “dogovorjeno, da bi se tja postavilo količke, ki bi onemogočili parkiranje.” Občina naj bi uporabnike obvestila, kje je v bližini mogoče pustiti avtomobile.

Za ozelenitev so avtorji predvideli avtohtone vrste trav in trajnic, ob Streliški poti pa zasaditev avtohtonih belih gabrov. Orodja iz obstojnih materialov so namestili na prodnato podlago, saj umetne mase v naravnem okolju niso primerne, urbana oprema pa vključuje klopi, stojala za kolesa, pitnik iz lesenega debla ter šest metrov dolg informacijski pano z informativnimi tablami o rekreacijskih poteh, vstopnih točkah v Panovec in organiziranih športnih dogodkih. “Razmišljamo tudi o tem, da bi omogočili uporabo ob slabši vidljivosti oziroma temi, s tem da bi namestili sonaravno osvetlitev,” napoveduje Cingerle. Vadbeno jaso bodo uradno odprli v kratkem.


Najbolj brano