Zmagovalci so bojevniki

Po uspešnici Na tesnobi, ki je nedavno izšla tudi na Hrvaškem, je Damjana Bakarič napisala svojo drugo knjigo Na boljše.

Damjana 
Bakarič: 
Na boljše, 
Mladinska knjiga, 
184 strani,
 cena 22,98 evra
Damjana Bakarič: Na boljše, Mladinska knjiga, 184 strani, cena 22,98 evra 

Damjana Bakarič je novinarka, blogerka, predavateljica, svetovalka pri izgorelosti in tesnobi ter avtorica knjižne uspešnice Na tesnobi (2016). Ta je bila pri nas ponatisnjena že štirikrat, pred dnevi pa je izšla tudi na Hrvaškem (Kako sam pregorjela). Medtem je avtorica izdala že svojo drugo knjigo Na boljše.

V njej se znova obrača vase in z bralci deli opažanja in občutja o svojem življenju, tokrat po ugotovitvi, da je izgorela. Svetuje, kako znova zaživeti, kako se spopasti z življenjem in kako bolje živeti kot pred izgorelostjo in hudo tesnobo.

Kot pravi, je morala prevetriti misli, prepričanja in vzorce delovanja, ki so imeli globoke korenine, da se je lahko znova počutila bolje. “Zgraditi sem se morala na novo. Izbezala sem se iz cone udobja, kjer sem visela na nitki, saj sem se poganjala kot hrček na kolesu, ne da bi imela kaj od tega,” piše. Odločila se je za svojo pot, ki je marsikdaj težja, še posebej od družbeno sprejemljive poti, vendar na njej gradi sanje in nikakor ne posega več po sanjah drugih ljudi v svoji bližini. V ospredje je postavila ljubezen do sebe, življenja in drugih. Dovoli si biti ranljiva in dovoli si biti ona, saj ugotavlja, da brez tega ni pristnega življenja niti pristnih odnosov. “In ljudje brez njih ne zmoremo,” med drugim piše.

Damjana Bakarič se je po padcu v brezno izgorelosti in tesnobe znova pobrala in se tja noče vrniti nikoli več. Posvetila se je sebi in ugotovila, da se osebnostna rast nikoli ne konča, saj v življenju prihajajo novi in novi izzivi, le mi pa se odločamo, kako se jih bomo lotili. “Naš notranji svet precej vpliva na zunanjega. In človek, ki ve, kdo je, se sprejema in je enakopraven drugim, je na pravi poti. Ni lahko, vendar se da. Moč je v nas,” še trdi Bakaričeva, ki v svoji drugi knjigi opisuje, kaj je zdrava samozavest, kako sebe postaviti na prvo mesto v svojem življenju in kaj pomeni ljubiti sebe.

“Bojevnik si ali nisi. Lahko pa postaneš. Drugega ni,” sklene avtorica v zadnjem poglavju knjige Na boljše. Ranljivost je osnova vsakega bojevnika in možnost boljšega spoznavanja sebe, le bojevniki pa so na pravi poti, da postanejo zmagovalci. Da zaživijo bolje kot prej in da njihov svet postane boljši.


Najbolj brano