Starinska stopa je navdušila otroke

Nekaterim ljudem nikoli ne zmanjka energije in dobre volje. Med njimi je tudi dolgoletna bralka Primorskih novic iz Bertokov, pri kateri se radi ustavijo in se od nje kaj novega naučijo tudi otroci iz tamkajšnjega vrtca. Pred dnevi so pri njej spoznali več kot sto let staro napravo za luščenje koruze, stopo.

Otroci iz bertoškega vrtca so si z zanimanjem ogledali, kako Danila 
Zonta s spomočjo stope obdeluje sušeno koruzo.
Otroci iz bertoškega vrtca so si z zanimanjem ogledali, kako Danila Zonta s spomočjo stope obdeluje sušeno koruzo. 

BERTOKI > V naše koprsko uredništvo je Danila Zonta nasmejano in glasno privršala že dvakrat. Prvič s fotografijami krompirja z njene njive, ki mu je narava letos namenila nadvse čudne oblike. Te dni pa je prinesla pokazat tudi zanimivost, s katero je navdušila tudi otroke iz bertoškega vrtca.

“S stopo sem ravno luščila koruzo, ko so prišli mimo otroci na sprehodu. Začudeno so gledali, kaj počnem, pa sem jih povabila naprej,” je začela pripovedovati. Pojasnila je, da kamnito-leseno napravo, ki šteje že več kot sto let, še danes uporablja za obdelavo sušene koruze. “Oluščeno koruzo najprej namočim v toplo vodo, nato jo stresem v kamnito korito in s stopalko potiskam 'bat', na katerem so nameščeni žebljički,” je razložila in dodala, da iz tako obdelane koruze skuha istrsko koruzno mineštro. Te pa ne gre enačiti z bobiči. “Koruzna mineštra je iz sušene koruze, bobiči pa iz sveže,” je opozorila na razliko.

Dragi bralke in bralci, če tudi vi doma hranite zanimivo starinsko napravo, ki je še uporabna, jo bomo z veseljem predstavili v časniku. Fotografijo in kratek opis nam lahko pošljete na elektronski naslov splet@primorske.si.

Kuharskih domislic ji ne zmanjka. Te dni se na jedilniku pogosto znajdejo tudi domače buče - na njeni njivi jih uspeva več kot 30 vrst -, ki jih umeša tudi v testo za kruh. “Odličen je! Naslednjič vam ga prinesem, da ga poskusite,” nam je pomahala v pozdrav.


Najbolj brano