Specialci in hobotnice

Slovenski rokometaši so kvalifikacije za evropsko prvenstvo začeli s pričakovano zmago nad Latvijo. V nedeljo ob 18.30 jih v drugem krogu skupine 4 čaka še gostovanje pri slabši baltski sosedi, Estoniji.

Blaž Janc je bil s petimi goli najboljši strelec Slovenije na dvoboju 
z Latvijo.  Foto: ANTONIO BRONIC
Blaž Janc je bil s petimi goli najboljši strelec Slovenije na dvoboju z Latvijo.  Foto: ANTONIO BRONIC

Kakovostna razlika med sredinima tekmecema je bila očitna. Slovenski rokometaši so kljub nepopolni zasedbi z raznovrstnostjo v obrambi in napadu hitro zatrli latvijske upe, če so jih gostje sploh imeli. V dobršni meri so jih črpali iz Dainisa Krištopansa, 215 centimetrov visokega orjaka, ki so se mu okoli vratu hitro obesili slovenski specialci, v prvi vrsti Darko Cingesar. S tem je bila več kot polovica dela v obrambi opravljena. Ostalo je v vratih polovila hobotnica Klemen Ferlin, ki je zaprl dostope do slovenskega gola.

Nekaj več časa je bilo potrebno, da se je odprlo tudi slovenskemu napadu, ki je zapravil dve sedemmetrovki. Gostitelji so prišli do prvega vodstva (4:3) po zadetku novega kapetana Jureta Dolenca v 12. minuti, nato se je začel slovenski juriš. Na delovno temperaturo se je prvi ogrel Matic Verdinek, sledili pa so mu še soigralci. Na 8:4 je s sedmih metrov povišal povratnik Dean Bombač, še naprej pa je bil neprebojen tudi slovenski obrambni zid. Latvijci so do odmora dosegli vsega sedem golov, slovenski izkupiček je bil dvakrat večji.

Slovenija : Latvija 27:21 (14:7)

Dvorana Lukna, gledalcev 1500 sodnika: Jorum in Kleven (oba Norveška).

Slovenija: Ferlin, Kastelic, Blagotinšek 1, Verdinek 2, Henigman, Janc 5, Dolenec 3 (1), Cingesar 1, Cehte 1, Gaber 1, Zarabec 3 (2), Šoštarič 5, Ocvirk, Ovniček 2, Bombač 3 (2), Suholežnik.

Latvija: Purins, Kugis, Pilpuks 1, Versakovs 6 (2), Jurdzs 3, Krištopans 4, Senkans, Kreicbergs 3, Ermanis, Dude 1, Politers 2, Klesniks, Lazdins, Leja, Pavlovics 1 (1).

Sedemmetrovke - Slovenija 7 (4), Latvija 5 (3); izključitve - Slovenija 12, Latvija 10 minut. Rdeči kartoni: Cingesar (35), Jurdzs (51), Krištopans (52).

Med odmorom se je v svečanem ozračju dvorane Lukna poglavitno vprašanje vrtelo glede tega, kolikšna bo končna razlika. Slovenski rokometaši v nadaljevanju vendarle niso pohodili plina. Zavoljo udobne prednosti, menjav, ki se niso prav obnesle, ter popuščanja obrambne zbranosti so gostje lahko držali korak s tekmeci in po zaostanku 7:16 celo znižali razliko (16:21). Selektor Veselin Vujović, ki je na levem zunanjem položaju pogrešal poškodovanega Boruta Mačkovška, je aktiviral tudi Roka Ovnička. Reprezentančni novinec se mu je oddolžil z goloma, v navezi z Miho Zarabcem pa sta hitro obnovila prednost iz zaključka prvega polčasa ...

“Uvodni v kvalifikacije je uspel, res pa, da latvijski led ni bil tako debel. Najbolj pomembno je, da smo osvojili načrtovani točki, s predstavo pa nisem zadovoljen,” je povedal Vujović.


Najbolj brano