Izkušnje z veseljem delijo z mlajšimi

Mladinski center Hiša mladih je včeraj organiziral Zaposlitveni bazar, na katerem je osem srednjih šol in Univerza v Novi Gorici predstavilo izobraževanja za različne poklice. Dejavnosti, zaposlitvene možnosti in izdelke so predstavili tudi Tekstina, Gostol Gopan, Mahle Letrika in Enoop.

Prednost bazarja je, da šolarji informacije in napotke o  programih in  poklicih dobijo tudi od  le nekaj let starejših vrstnikov.  Foto: Alenka Tratnik
Prednost bazarja je, da šolarji informacije in napotke o programih in poklicih dobijo tudi od le nekaj let starejših vrstnikov.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Na stojnicah in s predstavitvami so se približno 300 učencem osmih in devetih razredov iz širše Goriške predstavili dijaki in mentorji iz Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, Škofijske gimnazije Vipava, Gimnazija Nova Gorica, šolski centri iz Nove Gorice, Postojne in Sežane, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna in Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola Ljubljana. Mladi so se lahko pri le nekaj let starejših vrstnikih seznanili z vrsto izobraževalnih programov. Emanuel Kobal, dijak 2. letnika programa mizar na SGLŠ, je izkušnje z veseljem delil mlajšim. “S šolo sem zadovoljen, dobimo veliko znanja in praktičnih izkušenj, te sem nabiral tudi v podjetju in verjamem, da se bom po končanem šolanju v tem poklicu lahko zaposlil.”

“Zaobjeli smo širok spekter srednjih šol in programov, ki jih ponujajo in ki običajno pritegnejo mlade iz našega okolja. Veseli nas, da so srednje šole bazar prepoznale kot dobro priložnost za seznanitev osnovnošolcev s svojimi programi in da tudi osnovne šole pred bližnjimi informativnimi dnevi v njem vidijo zanimiv način svetovanja in usmerjanja mladih v nadaljnje šolanje. Veseli smo tudi odziva zaposlovalcev. Želimo si, da bi se v prihodnje še kdo predstavil,” je v imenu organizatorja pojasnila Polona Bratina.

Osmošolca Ambroža Paljka iz Ajdovščine je najbolj navdušila predstavitev Fakultete za naravoslovje novogoriške univerze z zanimivimi poskusi iz fizike. ”Naravoslovje me tudi sicer zanima, rad bi bil ribiški čuvaj, po devetletki bom verjetno šel na Škofijsko gimnazijo Vipava.”

Mladim so se predstavila še podjetja Tekstina, Mahle Letrika, Enoop in Gostol Gopan. Karmen Schlegel Bovcon iz vipavskega Enoopa je bazar pohvalila. “Ukvarjamo se z razvojem in izdelavo opreme in tehnologije za živilsko predelovalno industrijo, farmacijo in ekologijo. Potrebujemo različen kader, od strojnih inženirjev do varilcev, ključavničarjev, orodjarjev. Mladim omogočamo štipendije, pri nas lahko opravljajo prakso ali delajo prek študentskega servisa. Radi bi jih privabili, saj potrebujemo nov kader, zato je ta dogodek priložnost, da se povežemo, ustvarimo prve stike.”


Najbolj brano