Svojcem starostnikov želijo omiliti stisko

Ker se prebivalstvo stara in je treba na sprejem v Obalni dom upokojencev Koper čakati poldrugo leto, so včeraj na Dolinski cesti 58 A odprli Gerontološki center Koper, prvega v Istri in enega od devetih na območju Slovenije, Furlanije-Julijske krajine ter Veneta. Namenjajo ga starejšim in njihovim svojcem, da bi zmanjšali potrebo po institucionalni oskrbi starejših.

 Na Dolinski cesti 58 A je začel delovati  eden od devetih  gerontoloških centrov za starostnike in svojce,  ustanovljenih  na 
območju Slovenije,   Furlanije-Julijske krajine in  Veneta.    

  Foto: Mirjana Cerin
Na Dolinski cesti 58 A je začel delovati eden od devetih gerontoloških centrov za starostnike in svojce, ustanovljenih na območju Slovenije, Furlanije-Julijske krajine in Veneta.  Foto: Mirjana Cerin

KOPER > Gerontološki center deluje pod okriljem Obalnega doma upokojencev na Markovcu.

Proces staranja bo pri nas intenzivnejši

“V njem bodo nudili celostno in posamezniku prilagojeno obravnavo. Končno bodo strokovno pomoč dobili tudi svojci dementnih oseb,” je napovedal predsednik sveta obalnega doma Romeo Palčič, medtem ko je predsednik skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Samo Beričič poudaril, da nadomeščajo državo, ki bi morala ukrepati že pred desetletjem.

Suvada Čatak

vodja gerontološkega centra

“Z delavnicami želimo izobraziti tako starostnike kot njihove svojce, kako naj, na primer, premestijo nepremično osebo, komunicirajo z dementnim ali pomagajo pri paliativni oskrbi.”

Po besedah direktorice obalnega doma Neve Tomažič bo proces staranja v Sloveniji - tako kažejo projekcije - intenzivnejši kot drugod v EU. Zamisel o gerontološkem centru se jim je porodila pred časom, uresničili so jo s pomočjo Interregovega programa CrossCare za Italijo in Slovenijo, iz katerega so za projekt dobili milijon evrov. Za obnovo občinskega objekta na Dolinski cesti in njegovo opremo so sami primaknili še 196.135 evrov.

Združujejo programe na enem mestu

Gerontološki center bo vodila Suvada Čatak, ki je doslej bdela nad pomočjo na domu. Že zdaj jo namenjajo 170 občanom, ki za (od občine) subvencionirano uro pomoči plačajo 5,10 evra na uro. V centru bodo izvajali še vsaj tri že utečene programe: varovanje na daljavo, ki ga potrebuje 160 občanov, dostavo toplega obroka na dom, česar se poslužuje 220 občanov, ter program družabništva in spremljanja. Od najmanj 35 zaposlenih bo 27 oskrbovalk. Uradne ure imajo ob ponedeljkih, sredah in petkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ceniki so objavljeni na spletni strani Obalnega doma upokojencev Koper.

“Gerontološki center bo namenjen koprskim občanom. Že zdaj jim sporočamo, da želimo skupaj ustvariti nove programe in z delavnicami izobraziti tako starostnike kot njihove svojce. Kako naj, na primer, premestijo nepremično osebo, komunicirajo z dementnim ali pomagajo pri paliativni oskrbi. Svojci so pogosto v hudih stiskah, mi pa smo v stiku s patronažno službo zdravstvenega doma in po potrebi s centrom za socialno delo,” pojasnjuje Suvada Čatak. Da programe, namenjene starostnikom, združujejo na enem mestu in da želijo svojcem kar najbolj omiliti stiske, ji pritrjuje tudi direktorica Tomažičeva.


Najbolj brano