Odprta pot do prvega cilja

Slovenski rokometaši začenjajo svoj pohod proti evropskemu prvenstvu. Verjeti gre, da zmagovito. Prvega tekmeca Latvijo bodo gostili nocoj ob 20.15 v mariborski dvorani Lukna.

Kapetan Jure Dolenec (z žogo) bo soigralce danes poskušal 
popeljati do zmage nad Latvijo.  Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kapetan Jure Dolenec (z žogo) bo soigralce danes poskušal popeljati do zmage nad Latvijo.  Foto: Tomaž Primožic/FPA

MARIBOR > Baltski sosedi, Latvija in Estonija, s katero se bo Slovenija pomerila v nedeljo v Talinu, ter Nizozemska gotovo niso tekmeci pred katerimi bi se izbrancem Veselina Vujovića tresle hlače. Resda slovenski rokometaši ne bodo branili bronaste medalje na svetovnem prvenstvu januarja prihodnje leto, a tudi preostale ekipe iz skupine 4 si niso priigrali vozovnice za Nemčijo in Dansko. Tudi sicer lahko Nizozemska, Latvija in Estonija le sanjajo o takšni pogostosti uvrščanja na velika tekmovanja, kot jo beleži Slovenija. Morda pa se jim bo uspelo prebiti na evropsko prvenstvo (EP) leta 2020. To bo prvič v kar treh državah (Avstrija, Švedska in Norveška) in prvič bo na njem zaigralo 24 reprezentanc, osem več kot doslej.

Kvalifikacijsko sito bo torej v osmih skupinah bistveno redkejše. Poleg treh prirediteljic si je pravico nastopa na zaključnem turnirju z evropskim naslovom evropske prvakinje januarja na Hrvaškem zagotovila tudi Španija. Iz vsake od osmih kvalifikacijskih skupin se bosta na EP prebili po dve najboljši zasedbi, na zaključnem turnirju pa bo prostora še za štiri tretjeuvrščene. Slovenija torej v nobenem primeru ne bi smela imeti težav pri uvrstitvi na prvenstvo stare celine, pa čeprav se rokometna baza širi. Predvsem Latvija in Nizozemska, ki se v dvoranskih športih z žogo že po tradiciji ponašata z visokimi igralci, si prizadevata ujeti stik s srednjim rokometnim razredom.

Skupina 4

1. krog, danes - Slovenija : Latvija (20.15), Nizozemska : Estonija (19.30).

Tudi na današnji tekmi je Slovenija izrazit favorit, navkljub odsotnosti nekaterih adutov. V Zrečah sta zaradi poškodb že izobesila belo zastavo Žiga Mlakar in Vid Poteko. Načet je tudi Borut Mačkovšek, ki sicer igra za Veszprem, a ne gre verjeti, da bi v strokovnem štabu tvegali s poslabšanjem poškodbe. Najbolj odmevna je bila seveda vrnitev v reprezentančno jato Deana Bombača, ki mu gre pri Szegedu kot po maslu. Pretekli konec tedna se je veselil zmage nad Veszpremom. Tudi sicer bi lahko Vujović sestavil reprezentančno okostje z rokometaši do 20 let, ki so poleti osvojili evropski naslov in se bodo danes v predtekmi pomerili z Mariborom Branikom, pa bi Slovenija vseeno ostala konkurenčna tekmecem v kvalifikacijah. Še posebej pred domačimi gledalci.


Najbolj brano