V Idriji in Bukovici zagotovo nova župana

Tudi v severnoprimorskih občinah se večina županov poteguje za nov mandat. Izjemi sta Idrija in Renče-Vogrsko, kjer župana Bojan Sever in Aleš Bucik ne kandidirata, zato se je za mesto prvega v občini prijavilo po pet kandidatov.

Župana občin  Idrija in Renče-Vogrsko, Bojan Sever (levo) in   Aleš 
Bucik se ne bosta potegovala za nov mandat.
Župana občin Idrija in Renče-Vogrsko, Bojan Sever (levo) in Aleš Bucik se ne bosta potegovala za nov mandat. 

SEVERNA PRIMORSKA > V občini Renče-Vogrsko se je ugibalo, kdo se bo sploh meril z aktualnim županom Alešem Bucikom. Ko pa se je razvedelo, da Bucik ne bo kandidiral, so se prijave vsule. Za župana v boj vstopa pet kandidatov: Aleš Furlan (SD), Vinko Jarc (SDS), Rajko Lasič (Združenje Skupaj), Nedeljko Gregorič (Lista za gospodarski razvoj) in Tarik Žigon (Lista za vas). Razen Gregoriča, zdaj člana Liste za gospodarski razvoj, sicer pa v tem mandatu svetnika Združenja Skupaj, ki je brezpogojno podpiralo župana, se ostali v tekmo podajajo iz ozadja. Možnosti so precej odprte, po absolut(istič)ni vladavini Bucika bo v vsakem primeru na sedežu občine v Bukovici zavel drugačen veter.

Na Goriškem bo še zanimivo

V občini Šempeter-Vrtojba se župan Milan Turk (Lista MT) poteguje še za tretji zaporedni mandat, nasproti pa mu bodo stali Jože Rupar (SD s podporo Desus, SAB in SMC), Dušan Bremec (Priložnost za prihodnost) in širši javnosti relativno neznani Darjo Šaver (Dobra država). Glavna tekmeca bosta Turk in Rupar, čigar SD ima najštevilčnejšo svetniško skupino, pa tudi široko podporo strank, ki pa, z izjemo SD, v občinski politiki doslej niso bile vplivne. Povsem verjeten je drugi krog.

V prvem krogu bodo župana dobili v občinah Miren-Kostanjevica in Tolmin, kjer si nasproti stojita le po dva kandidata.

V prvem krogu pa bodo župana dobili v občini Miren-Kostanjevica, kjer si bosta nasproti stala župan Mauricij Humar (skupina volilcev) in Robert Gajser s podporo SD in SMC, v tem mandatu med najbolj dejavnimi občinskimi svetniki. Obeta se zanimiv obračun.

Volilci kanalske občine se bodo odločali med sedanjim županom Andrejem Maffijem (SLS), Tino Gerbec (SD s podporo SMC in Desus) in neodvisnim Bojanom Mariničem. Ker je slednji član Eko Anhovo, je pričakovati še močnejši poudarek kot sicer na temi Salonita, pri kateri se križata zdravo okolje in delovna mesta. Glavni boj za županski stol je pričakovati med Maffijem in Gerbčevo.

Pet kandidatov za Severjevo mesto

V Idriji so se Mirandi Groff Ferjančič (podpora SD) in Tomažu Venclju (Lista KS) v boju za županski stol zadnji hip pridružili Metod Habe (NSi), Kristjan Brus (SDS) in Gašper Ferjan (Lista Dp). Največje presenečenje je razpad stranke SMC, ki je imela po dveh anketah v igri najlaže izvoljivo kandidatko za županjo. Medtem ko dosedanji člani kandidirajo na listah drugih strank, na hitro na novo sestavljena SMC podpira Groffovo. Čeprav je najboljši program predstavil Vencelj in je Groffova obljubila nadaljevanje sedanjega dela, ima slednja možnosti za izvolitev v prvem krogu.

V Cerknem je manjše presenečenje kandidatura v gasilskih vodah, od lokalne do državne ravni, uspešnega Stanka Močnika (Lista SM). Kandidature se je otepal, a so ga prijatelji pregovorili naj, podobno kot gasilstvu, svež veter prinese še občini. Za peto županovanje se bo z nadaljevanjem zastavljenega potegoval Jurij Kavčič (SLS). V kulturi prekaljeni Gašper Uršič (Lista Smo taki, kot smo) pa drugič kandidira s svežim programom. Izvolitve v prvem krogu v Cerknem ne gre pričakovati.

V Tolminu bo vse znano po prvem krogu

V Tolminu, ker bo zmagovalec znan že v prvem krogu, se bosta pomerila župan Uroš Brežan (Lista UB) in občinski svetnik SD Tomaž Štenker. Oba poleg podjetništva v ospredje postavljata mlade in stanovanjsko politiko, pričakovati pa je, da bo Brežan dobil še četrti mandat. V Kobaridu bosta županu Robertu Kavčiču (neodvisni) protikandidata podžupan Marko Miklavič (SLS) in Marko Matajurc (Lista za vodo), ki je med drugim vodil skupino krajanov, ki je nasprotovala kloriranju vode. Ker se zdi, da nihče nima izrazite prednosti, da bi se volitve končale že v prvem krogu, je precej verjetno, da bodo v Kobaridu župana dobili šele 2. decembra.


Najbolj brano