Markežič bo izzval Popoviča

Kandidaturo za župana Kopra in občinski svet je danes oddala tudi Stranka modernega centra (SMC). Sicer bodo težko ponovili rezultat izpred štirih let, ko so bili glavni izzivalci župana Popoviča, a verjamejo v drugi krog županskih volitev.

Koprska SMC bo na lokalnih volitvah nastopila z županskim 
kandidatom Viktorjem Markežičem (v sredini). Med kandidati za 
občinske svetnike bo tudi Lilijana Kozlovič.  Foto: Denis Sabadin
Koprska SMC bo na lokalnih volitvah nastopila z županskim kandidatom Viktorjem Markežičem (v sredini). Med kandidati za občinske svetnike bo tudi Lilijana Kozlovič.  Foto: Denis Sabadin

KOPER > “Ker mi ni vseeno, kako gre koprska občina naprej, sem se odločil, da bom dodal kamenček v mozaik spreminjanja. Koper po 16 letih potrebuje spremembe in bolj sproščeno počutje,” je na današnji predstavitvi povedal Viktor Markežič, kandidat SMC za koprskega župana.

Član stranke je od njene ustanovitve, še pred tem pa je bil v dveh mandatih, tedaj kot predstavnik Oljke, član občinskega sveta. Takrat je bil oster kritik politike župana Borisa Popoviča, kar je pripeljalo tudi do sodnih sporov. Ti so zdaj končani, v volilni kampanji pa gre pričakovati tudi kakšno iskrico med dvema izkušenima politikoma.

SMC bo svoj podroben program objavila na svojem facebook profilu, v ospredje pa postavljajo uravnotežen razvoj podeželja in mesta. “Treba je zgraditi manjkajočo infrastrukturo, pri tem mislim na nova komunikacijska omrežja, optiko in 5G, prav tako pa tudi ceste, kanalizacijo ...,” poudarja Markežič. Eno glavnih težav mesta vidi v nedorečenem parkirnem režimu. “Občani imajo vseskozi težave s parkiranjem, ker je parkirnih mest premalo. Povečali bomo število parkirnih mest,” dodaja.

V program je zapisal tudi zmanjšanje višine nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, nato navezavo na kraško vodovodno omrežje (zavrača projekt desalinizacije), tisočevrsko subvencijo za vsakega novorojenčka, sprejetje občinskega prostorskega načrta v roku treh let in uvedbo participativnega proračuna, s katerim bi povečali pristojnosti krajevnih skupnosti.

Markežičevo kandidaturo sta podprla tudi izolski poslanec Gregor Perič in nekdanja koprska poslanka Lilijana Kozlovič. Slednja je tudi na listi SMC za občinski svet. Ob njej in Markežiču, ki je nosilec liste, bodo še Bojan Tavčar in Mateja Šukalo, ki sta kandidirala na junijskih državnozborskih volitvah, dr. Jernej Rožac, dr. Danijela Matelič Kozlovič ...

Na listi SMC pa pričakovano ne bo njihovega nekdanjega člana Marka Ferluge, niti štirih članov občinskega sveta, ki so že med mandatom izstopili iz stranke. “Odšli so zaradi pritiskov lokalne politike. Njihovo glasovanje v zadnjem obdobju je bilo v nasprotju s stališči stranke. A kljub temu SMC v Kopru ni razpadla, deluje naprej in si prizadeva za nujno potrebne spremembe v koprski občini,” je povedala Lilijana Kozlovič.

Na vprašanje, koga bi podprli v morebitnem drugem krogu županskih volitev, je Markežič odgovoril: “Kogarkoli, samo ne Popoviča.”


Najbolj brano