Center Ruj ostaja poln

Obdobje, ko je bilo bivanje starejših v dnevnem centru Ruj v Hrpeljah brezplačno, se je izteklo. A čeprav zdaj stane od dobrih 13 do slabih 23 evrov na dan, uporabniki ostajajo. Soočajo se le s težavo, kako se vsak dan pripeljati v Hrpelje in nazaj domov.

Uporabniki centra Ruj, ki so se takole pred časom fotografirali za naš časopis,  se v centru večinoma 
družijo tudi zdaj, ko so njegove storitve plačljive.  Foto: Helena Race
Uporabniki centra Ruj, ki so se takole pred časom fotografirali za naš časopis, se v centru večinoma družijo tudi zdaj, ko so njegove storitve plačljive.  Foto: Helena Race

HRPELJE > Ustanovitev dnevnega centra za starejše Ruj v Hrpeljah, je bila očitno dobra poteza hrpeljsko-kozinske občine in Obalnega doma upokojencev Koper. Center je namreč poln, vse odkar so ga lani decembra odprli.

Ostajajo kljub plačilu

Do septembra so bile storitve v njem brezplačne oziroma plačane z denarjem Intrregovega projekta Slovenija-Hrvaška Star. Pomisleki, da bo zdaj, ko je treba za dnevno bivanje in oskrbo v centru plačati, ostal prazen, pa so se izkazali za napačne. Uporabniki ostajajo. “V času brezplačnih storitev je v center prihajalo skupno največ 14 uporabnikov. Vsi dosedanji uporabniki bodo nadaljevali z obiskovanjem centra Ruj, kar nas zelo veseli in je svojevrstna potrditev, da je takšna oblika storitev zelo dobrodošla,” pravi Neva Tomažič, direktorica Obalnega doma upokojencev Koper.

Hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek pa pravi, da je že to, da starostniki radi prihajajo v Ruj in so tam nasmejani, ter da so s tem zadovoljni tudi njihovi svojci, zadostno priznanje za to, da so zagotovili takšno obliko bivanja (občina je uredila prostore, koprski dom pa je upravljalec centra). Omogoča namreč, da starejši ostajajo čim dlje doma, kar je vodilo sodobne oskrbe starejših.

Težava je prevoz

Uporabniki hrpeljskega Ruja - večina je žensk - so zelo različni; nekateri se pripeljejo sami, drugi potrebujejo pomoč pri premikanju, nekateri so dementni. Ker v centru dela osebje iz koprskega doma, pa lahko nudijo primerno oskrbo za vse - od telovadbe in miselnih vaj do ustvarjanja in gospodinjstva ter nege in počitka.

Odvisno od tega, kakšne so potrebe uporabnikov, pa so oblikovane tudi cene dnevnega varstva; znašajo pa od 13,13 do 22,74 evra na dan. Tako določa pravilnik o oblikovanju cen socialno-varstvenih zavodov: cena za osemurno varstvo se določi v višini 70 odstotkov cene storitve celodnevnega institucionalnega varstva in glede na kategorijo oskrbe.

V centru bi trenutno lahko sprejeli še kakega starostnika, saj opažajo, da je potreb po tovrstni oskrbi še veliko. “Težava za starejše pa je zagotavljanje prihoda in odhajanje domov, saj je to zdaj prepuščeno vsakemu posamezniku. Iščemo rešitve za to in upamo, da bi lahko vzpostavili tudi možnost prevoza,” pravi Neva Tomažič. V Ruj sicer trenutno prihajajo občani Hrpelj-Kozine, Divače in Kopra.


Najbolj brano