“Angel je povezal Piran in Slovenijo”

Nadangel Mihael spet bdi nad Pirančani z vrha zvonika cerkve sv. Jurija. Tja so ga s pomočjo helikopterja Slovenske vojske namestili danes ob 15.34, 34 minut zatem, ko so se lotili zahtevnega podviga. Dvig 3,7 metra visokega in 250 kilogramov težkega kipa s piranskega pomola se je namreč izkazal za trši oreh kot njegova namestitev na železni drog na skoraj 50 metrih višine.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > Ne, vojakom in delavcem restavratorskega podjetja Gnom iz Ljubljane ni ponagajal nenaden sunek juga, kot bi kdo pomislil in česar so se vojaki-letalci najbolj bali. Silen “veter” je ustvaril propeler helikopterja, zaradi mešanja zračnih mas pa so se zapletli jermeni okrog nadangelove glave in avreole. Jermeni, s katerimi so skušali kip privezati na poseben križ in podaljšano jeklenico helikopterja.

Zaradi propelerja so se zapletli jermeni

Ker je bilo treba jermene odplesti, se je moral helikopter oddaljiti. Približno 13 minut je krožil nad piranskim morjem onkraj mandrača, polnega bark, in Tartinijevega trga, polnega obiskovalcev. Ko se je vrnil, so prvi del “operacije” uspešno izpeljali. Bilo je 15.26. Pred pilotom Mihom Vencljem, njegovim kopilotom Matejem Hajdinjakom in tehnikom-letalcem Čopom Purkartom pa je bila že nova naloga - namestitev kipa na železni drog na vrhu zvonika. A na to so se temeljito pripravili in na zvonikovo špico že na začetku spustili gorska reševalca Jurija Prezlja in Andreja Hočevarja. Še pred tem pa je tja gor sam priplezal jamar in plezalec Robert Grilc, član Jamarskega društva Dimnice, ki ga je s tal oziroma z morja pod piranskim obzidjem po potrebi usmerjal kolega Borut Stipančič.

“Videli smo, da vojska pomaga ljudem “

“Zelo zahtevno je bilo, prvič sem počel kaj takega. Reševanje v gorah je bistveno lažje, ker so tam stene, tu pa nisi videl ničesar pred sabo,” je po končani operaciji na Tartinijevem trgu povedal pilot Vencelj. Ko so 6. avgusta nadangela sneli, je bil kopilot, pilot pa je bil Hajdinjak.

“Zelo sem ponosen na fante, zaslužijo si čestitke. Že ko smo gledali njihovo početje, smo bili malce mokri od potu. Skrbelo nas je, kako se bo izteklo, a gre za vrhunsko usposobljene pripadnike Slovenske vojske,” je pripomnil novi stari minister za obrambo Karel Erjavec. Pojasnil je, da s helikopterjem opravijo po pet do šest poletov na dan, terjata jih tako nujna medicinska pomoč kot gorsko reševanje. “Videli smo, da vojska pomaga ljudem in lokalnim skupnostim. Kako bi sicer v Piranu opravili takšno nalogo?”

Ker so kip iz bakrene pločevine temeljito obnovili in premazali s protikorozijsko zaščito, bi moral zobu časa in vremenskim nevščečnostim kljubovati vsaj 110 let (toliko je minilo od prejšnje obnove). Erjavec pa se je nadejal, da bomo v tem času ohranili tudi Slovensko vojsko.

“Aleluja! Res sem bil zaskrbljen,” pa se je odzval župnik Zorko Bajc ter tudi sam pohvalil vojake in Gnomovce. Slednje za “srčno” obnovo, za katero so zaračunali 25.000 evrov, niti evra več, kot so napovedali, medtem ko je vojska svojo operacijo opravila brezplačno. Župan Peter Bossman se je zahvalil Bajcu, njegove besede, da je angel povezal Piran in Slovenijo, pa so še dolgo odzvanjale na Tartinijevem trgu.


Komentar novinarja

Mirjana Cerin

Zmagovalna kombinacija

V naravi človeka je, da se zaveda pomena bližnjih in najdražjih oseb šele, ko mu grozi, da jih bo izgubil. To je na lastni pločevinasti koži občutil tudi nadangel Mihael, piranski kip, ki ga zdaj pozna vsa Slovenija, do nedavnega pa zanj niso vedeli niti vsi domačini, čeprav je na vrhu glavnega piranskega zvonika že 249 let. Prelomnica je bil 6. avgust, ko so ga s pomočjo helikopterja Slovenske vojske sneli in odpeljali v Ljubljano, resda na restavriranje. Nad cerkvijo, ki se dviga ...

Preberi več

Najbolj brano