Tomos: Narejeno v Jugoslaviji

V protokolarni dvorani Sv. Frančiška bo jutri ob 19. uri predpremiera dokumentarnega filma Tomos: Narejeno v Jugoslaviji. Avtorica Nataša Mihelič je poskušala kulturološko in sociološko raziskati fenomen Tomosa, ki je v svojih zlatih letih v tukajšnji regiji in širše presegel zgolj tehnično dediščino.

Tomos je s svojimi modeli  motorjev dosegel prepoznavnost tudi na 
dirkalnih stezah in v tujini.
Tomos je s svojimi modeli motorjev dosegel prepoznavnost tudi na dirkalnih stezah in v tujini.  

KOPER > “To je bila globalna zgodba,” pravi Nataša Mihelič. Potem ko so leta 1954 odprli Tovarno motornih vozil Sežana in jo nato preselili v Koper, je Tomos s svojo industrijo ob morju zamikal marsikaterega delavca iz notranjosti slovenskega in jugoslovanskega prostora.

“Tomos je prodrl v vse pore tedanje družbe, od najstnikov do ekstremnih popotnikov. Leta 1966 so v Tomosu za novinarja Toneta Fornezzija Tofa in Toma Pleterskega izdelali dva mopeda T-12 z močnejšima motorjema, ki sta zmogla tudi dobrih 70 kilometrov na uro. Cilj potovanja je bil daljna Grenlandija,” spomni Miheličeva.

Pravi, da so športni uspehi Tomosovih dirkačev in občutek varnosti, ki ga je ljudem dajalo podjetje z delovnimi mesti in vpetostjo v okolje, vplivali na razumljiv ponos in vez tukajšnjih prebivalcev s Tomosom in njegovo dediščino.

Bogato zbirko Tomosove industrijske dediščine si lahko obiskovalci ogledajo v Muzeju Tomosove zgodovine ob vznožju Kidričeve ulice v Kopru. Še en primer ohranjanja tehnične kulturne dediščine nekdanjega koprskega velikana pa je Muzej motociklizma Grom na Vranskem, kjer imajo izjemno zbirko Tomosovih dirkalnikov.

Film, ki obuja duh tedanjega časa, je nastal v koprodukciji regionalnega RTV centra TV Koper - Capodistria in v sodelovanju z Društvom Tomos. Režisersko taktirko je držal Peter Leban, Jaka Kodarin pa je prevzel vlogo direktorja fotografije.

V dokumentarnem filmu med drugim nastopajo Stevo Vujić in Društvo Tomos, dr. Jure Ramšak, Neža Čebron Lipovec, Tomo Vran, Igor Rosa, Miro Koršič, Aurelio in Andrea Flego, Nataša Ugrin Tomšič, Anita Batista, dr. Marcel Ražman, Zlati Klun, Baril Riders, Petja Grom, Janez Peter Grom, Tone Fornezzi Tof in drugi.


Najbolj brano