Selektorju (še) zaupa

Nekaj nad polovico zapolnjen nacionalni stadion v Oslu je pozdravil novo - deveto zaporedno - zmago norveške reprezentance, ki proti Sloveniji ni blestela, je pa vedela, kaj želi in kako priti do cilja. V slovenski igri sta napredek videla predvsem selektor in kapetan, medtem ko so bili ostali igralci samokritični in večinoma precej poklapani. Z vsako tekmo v ligi narodov se pojavi samo še več vprašanj in dvomov, kriza pa se samo še poglablja.

Veselje Norvežanov ob edinem zadetku, ki ga je dosegel Ole 
Selnaess (št. 18) Foto: Terje Bendiksby
Veselje Norvežanov ob edinem zadetku, ki ga je dosegel Ole Selnaess (št. 18) Foto: Terje Bendiksby

OSLO > “Nam je najtežje, ko izgubimo. Vem, da je tudi navijačem. Trenutno nam ne gre, ampak potrebujemo podporo navijačev, pa tudi medijev,” je po tekmi izlil čustva sicer manj zgovorni napadalec Andraž Šporar. Precej tiho je bilo tudi na letalu, ki je takoj tekmi reprezentanco pripeljalo domov. V Kavčičevi eri izbrana vrsta ob vseh težavah, poškodbah, odsotnostih in s tem povezanih nesporazumih nima niti sreče z epizodami, ki so v zadnjem času v nogometu vse bolj odločilne. In to navkljub vsem statistikam o tekaški in strelski prevladi ter posesti žoge. Kaj bi bilo, če ne bi bilo nesrečnega uvoda v tekmo, ne moremo vedeti, a ta je zagotovo prinesel posledice. Selektor Tomaž Kavčič je bil prisiljen prvo menjavo opraviti že po slabih treh minutah igre. Leo Štulac, ki je prvič začel v prvi postavi, je neprevidno podal žogo nazaj proti vratarju. Brez težav jo je prestregel Tarik Elyounoussi, prišel sam pred Vida Belca, ki pa se je izkazal z obrambo. Toda ob tem je sledila ena od prelomnih epizod tekme. Luka Krajnc je v skoku trčil z glavo z Markusom Henriksenom, zaradi česar ga je šest minut oskrbovala zdravniška ekipa, potem pa so ga na nosilih odnesli z igrišča in v igro je moral vstopiti Nemanja Mitrović. “Tako je v nogometu, vstopil sem praktično neogret,” je dejal nekdanji nogometaš Olimpije. Postavo Slovenije, ki je pritekla na igrišče polovično polnega stadiona, smo v sobotni številki PN pravilno predvideli. Andraž Šporar je bil v napadu, Krajnc in Miha Mevlja v osrčju obrambe, Štulac kot defenzivni vezni ob Reneju Krhinu ter z Romanom Bezjakom, Miho Zajcem in Domnom Črnigojem v ofenzivnem delu zvezne vrste.

Slovenija je odigrala dokaj dobro v obrambnih nalogah, še posebej v prvem polčasu, ko je dobila edini in odločilni gol v peti minuti šestminutnega sodniškega dodatka. Po podaji z desne strani Joshue Kinga je žogo le na rob kazenskega prostora odbil Nejc Skubic, od tam pa jo je v mrežo spravil Ole Selnaes, sicer soigralec Roberta Berića pri St. Etiennu.

Norveška : Slovenija 1:0 (1:0)

Stadion Ullevaal, gledalcev 14.712 sodnik Siebert (Nemčija) 6,5. Strelec - 1:0 Selnaes (45+). Norveška: Jarstein, Aleesami, Hovland, Rosted, Elabdellaoui, M. Elyounoussi (od 90. Linnes), Henriksen, Selnaess, Johansen (od 80. Fossum), King, T. Elyounoussi (od 75. Johnsen). Selektor: Lars Lagerbäck. Slovenija: Belec 5,5, Jokić 5,5, Krajnc - (od 8. Mitrović 6), Mevlja 6, Skubic 5,5, Krhin 5, Štulac 5 (od 46. Bijol 6), Bezjak 5,5, Zajc 5,5, Črnigoj 5,5 (od 61. Iličić 6), Šporar 5,5. Selektor: Tomaž Kavčič.

Rumena kartona: T. Elyounoussi; Bijol.

V zvezni vrsti je bilo veliko težav, začele so se pri prvem vezistu po obrambni vrsti Reneju Krhinu, kar je imelo za posledico, da napadalci praktično niso dobivali žog in so sprožili le en sam strel v okvir vrat. To je v 23. minuti uspelo Domnu Črnigoju, ki pa se je pozneje več ukvarjal z obrambo in je v napadalnejših akcijah počasi ugašal.

Kavčič je ob polčasu Štulca pustil v slačilnici in v igro poslal Jako Biola, ki je korektno debitiral v članski izbrani vrsti. “Debija je vsak zelo vesel, vseeno pa bi raje videl, da bi zmagali. Prikazali smo neko solidno predstavo in menim, da se miselnost spreminja. Ko bomo vsi dojeli, da moramo res dajati 100 odstotkov, če hočemo rezultat, bo ta tudi prišel. Ne moremo se zanašati na individualno kakovost posameznikov, ker smo skoraj vsi novinci in moramo garati, da si pridobivamo igralne minute. Le redki v ekipi imajo nek status,” je bil odkrit novinec, ki je v zadnjih mesecih zablestel kot meteor.

Jaka Bijol

nogometni reprezentant

“Ne moremo se zanašati na individualno kvaliteto.”

Po 15 minutah igre je Črnigoja zamenjal Josip Iličić in že po prvih dotikih žoge se je pokazalo, kako tej reprezentanci manjka tehnično podkovan igralec njegovega kova. Kolikor je sploh lahko v tem fizičnem stanju (na igrišču si je odmerjal vsak korak, da mu ne bi prehitro pošle moči), je vsaj za malo zdramil napad, izsilil tri prekrške blizu kazenskega prostora in odigral nekaj akcij. A vse skupaj je bilo v drugem polčasu premalo konkretno in brez prave grožnje za norveška vrata.


Najbolj brano