Vlada investitorstvo projekta drugi tir prenesla na 2TDK

Vlada je po besedah ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek naredila piko pri prenosu investitorstva projekta drugi tir z direkcije za infrastrukturo na 2TDK. Po današnji seji je ministrica izrazila še željo, da vlada v roku meseca dni potrdi investicijski program, do konca leta pa sprejme odločitev o sodelovanju zaledne države pri projektu.

"Moj cilj je, da se v roku meseca dni investicijski program za drugi 
tir znajde na vladi in ga vlada tudi potrdi," pravi ministrica za 
infrastrukturo Alenka Bratušek.

 Foto: STA
"Moj cilj je, da se v roku meseca dni investicijski program za drugi tir znajde na vladi in ga vlada tudi potrdi," pravi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.  Foto: STA

LJUBLJANA > Ministrica Alenka Bratušek je po seji vlade pojasnila, da je vlada danes odločila, da se na 2TDK prenese še zadnja pogodba iz direkcije za infrastrukturo. Ta pogodba se nanaša na pripravljalna dela, ministrica pa je ponovila, da je v aneksu o prenosu eksplicitna zaveza izvajalca, da se odpoveduje zahtevku za dodatek v višini 2,5 milijona evrov.

Za izvajalca sta bila izbrana podjetji Kolektor CPG in sarajevski Euroasfalt, ki sta zaradi zamud pri začetku del zahtevala omenjen dodatek, a sta zahtevek v začetku tedna umaknila.

Bratuškova je ob tem izpostavila, da jo veseli, da so na ministrstvu pri drugem tiru uspeli zagotoviti transparentnost. "Moja obljuba gre tudi naprej, da bomo ta projekt absolutno vodili transparentno, ne na način, da nekdo še preden je začel delati, želi dodatno obremeniti ta projekt," je dejala.

Vlada je ponovno potrdila še sklep o 20-milijonski dokapitalizaciji 2TDK. To je sicer konec avgusta storila že vlada Mira Cerarja, a se je po pojasnilih nove ministrice spremenil podpisnik sklepa. Omenjena sredstva bodo zadoščala za izvedbo pripravljalnih del.

Bratuškova je pojasnila tudi, da je bila iz gradiva, povezanega z Madžarsko, umaknjena stopnja tajnosti, zato bodo dokumenti zdaj javno dostopni. Še enkrat je izrazila prepričanje, da je Slovenija po njeni oceni drugi tir sposobna zgraditi sama.

"Če bomo ugotovili, da je sodelovanje ene ali več držav dodana vrednost, sem za sodelovanje, a pod pogoji, ki jih postavi naša država," je bila jasna. Bratuškova si ob tem želi, da bi vlada odločitev glede sodelovanja zalednih držav v projektu sprejela do konca leta.

Glede investicijskega programa pa je ministrica pojasnila, da je osnutek še na ministrstvu, v petek pa bodo imeli na to temo tudi predstavitveni sestanek. Nekaj odprtih vprašanj ostaja, a Bratuškova verjame, da bodo nanje odgovorili. "Moj cilj je, da se v roku meseca dni investicijski program znajde na vladi in ga vlada tudi potrdi," je dejala.


Najbolj brano