Mihael se vrača domov

Dvomov ni več: nadangel Mihael se bo v soboto ob 15. uri vrnil v Piran. Kip bodo iz Ljubljane pripeljali s tovornjakom in ga - pred namestitvijo na vrh zvonika župnijske cerkve, kjer je bil zadnjih 249 let - pustili na ogled na Tartinijevem trgu.

Kip so sneli 6. avgusta, 15. oktobra naj bi ga znova namestili, da bo   
še naprej bdel nad Pirančani.

 Foto: Zorko Bajc
Kip so sneli 6. avgusta, 15. oktobra naj bi ga znova namestili, da bo še naprej bdel nad Pirančani.  Foto: Zorko Bajc

PIRAN > “Pirančani in obiskovalci si ga bodo lahko pobliže ogledali in se ob njem fotografirali, saj je bil nazadnje 'prizemljen' pred 110 leti. Ta vikend bo konkuriral Giuseppeju Tartiniju,” na pol v šali napoveduje župnik Zorko Bajc. “Kip bo popestril občinski praznik, ki ga obeležujemo 15. oktobra,” so nedavno napovedali v občinski upravi.

Po vsej verjetnosti bodo nadangelov kip na zvonik namestili prav v ponedeljek, 15. oktobra, zjutraj, če bo le vreme dopustilo. S trga ga bo dvignila posadka helikopterja Slovenske vojske, ki ga je z zvonika snela 6. avgusta, vendar bo njegova vnovična namestitev težja naloga, kot je bilo snetje.

Bajc pravi še, da ga bodo pričakali s krajšo slovesnostjo, v kateri bo zaigrala piranska pihalna godba in bo zapel MePZ Georgios. Pirančanom bodo predstavili tudi potek restavratorskih del v delavnici ljubljanskega podjetja Gnom. Slovesnosti bosta prisostvovala župan Peter Bossman in koprski škof Jurij Bizjak. Slednji bo obnovljeni kip blagoslovil.


Najbolj brano