Devet (in pol) slovenskih zmag

Včeraj so organizatorji jubilejne najbolj množične jadralske regate v Sredozemlju zabeležili 2000. prijavljeno jadrnico, kar daje slutiti, da bo presežen lanski rekord. Ob pol stoletja Jesenskega pokala je tudi čas za take in drugačne spomine.

Mitja Kosmina bo primat petih zmag Igorja Simčiča v nedeljo 
poskusil izenačiti na krovu jadrnice Tempus Fugit. Foto: Neva Volarič
Mitja Kosmina bo primat petih zmag Igorja Simčiča v nedeljo poskusil izenačiti na krovu jadrnice Tempus Fugit. Foto: Neva Volarič

TRST > Barkolana je prvič prerasla okvirje lokalne regate leta 1980 z zmago nemške jadrnice Rupe, mednarodni pridih pa so ji dale tudi slovenske posadke, ki so v tržaškem morskem kraljestvu slavile devetkrat.

Sloves Barkolane se je po premieri leta 1969 hitro razširil onkraj meja in 1980 prišel na ušesa tudi Rudolfu Hoffmeistru iz Münchna. Postaven Bavarec si je ravno takrat omislil novo jadrnico Solaris 47 in ob vsaki priložnosti prišel v Tržič, da bi se z njo naužil jadranskih vetrov. Na izletih do istrskih mest se je udinjal maestralu, do Gradeža se je spuščal z burjo in četudi so mu bile navigacijske plovbe ljubše od dirkanja med bojami, se je priprav na 12. Barkolano lotil s pikolovsko natančnostjo. Pregovorno skrbni Nemec je tako 47-čeveljsko “Rupe” pri olimpijskemu krojaču Sergiu Furlanu oblekel v komplet novih jader, ekipi pa za večji vtis složnosti priskrbel enotno uniformo. Vetrove in tokove na regatnem polju je s posadko sicer preučil le na predvečer 12. Jesenske regate, a to je bilo, kot se je izkazalo naslednji dan, dovolj za prvo neitalijansko zmago.

Zmage Slovencev na Barkolani

> 1994 - Fanatic - Paul Zizala / Dušan Puh

> 1995 - Gaia Legend - Mitja Kosmina

> 1996 - Gaia Legend - Mitja Kosmina

> 1997 - Gaia Legend - Mitja Kosmina

> 2009 - Maxi Jena - Mitja Kosmina

> 2010 - Esimit Europa 2 - Igor Simčič

> 2011 - Esimit Europa 2 - Igor Simčič

> 2012 - Esimit Europa 2 - Igor Simčič

> 2013 - Esimit Europa 2 - Igor Simčič

> 2014 - Esimit Europa 2 - Igor Simčič

Prizoru je bil priča Ivan Štravs, ki je z jadrnico No 13 tisto leto zmagal v svojem dolžinskem razredu. Leta 1988 je uspeh ponovil z Mojco 2 in ciljno linijo prečkal absolutno peti, toda slast absolutne zmage je prvi okusil Dušan Puh z italijanskim Fanaticom leta 1994, ki mu je na Razposajeni kocki sledil Mitja Kosmina. Čarodeja slovenskega jadranja sta leto kasneje združila moči na sloviti Gai Legend in konkurenco v Barkovljah dotolkla trikrat zapored - 1995, 1996 in 1997, dokler ju ni leta 1998 ustavila Riviera di Rimini, sestrska jadrnica Gaie Legend. Leta 2000 so tempo na čelu flote začele diktirati maksi in supermaksi velikanke, česar Slovenci niso gledali križem rok. Na dvojec Tutta Trieste ter Ideo so se Portorožani odzvali z Velikim Viharnikom, Koprčani pa z Maxi Jeno. Slednji ni bilo dano nadaljevati tradicije legendarne Gaie razen leta 2009, je pa bero štirih zmagoslavij in pol (če mednje štejemo še Puhov prvenec z italijansko ekipo), v obdobju 2010-2014 dopolnil solkanski poslovnež Igor Simčič, ki je s petimi prvimi mesti Esimita Evrope 2 postal najbolj ovenčano ime Barkolane. To je v pol stoletja osvojilo vsega 30 krmarjev na 32 različnih jadrnicah.


Najbolj brano