Kraški kotiček je postal stičišče prepletanja

V Sežani so včeraj na dveh krajih beli baloni opozarjali na svetovni dan duševnega zdravja. Prvi so bili na stojnici društva Vezi ob parku pri starem gradu, drugi ob trgovini Kraški kotiček.

Trgovina Kraški kotiček je v enem letu postala stičišče številnih 
dejavnosti društva Vezi, Brinjevke, Bodike in ljudi.  Foto: Marica Uršič Zupan
Trgovina Kraški kotiček je v enem letu postala stičišče številnih dejavnosti društva Vezi, Brinjevke, Bodike in ljudi.  Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA > Ob stojnici društva za duševno zdravje Vezi so člani in uporabniki društva mimoidočim delili letake in z marsikom prav prijetno poklepetali. Društvo Vezi deluje na Krasu že dolgo, 19 let izvaja programe psihosocialne rehabilitacije duševnih bolnikov.

Trenutno izvaja polletni program socialne aktivacije, veliko programov pa tudi v socialnem podjetju Brinjevka, kjer je pet zaposlenih, in v zaposlitvenem centru Bodika z dvema zaposlenima.

V okviru Bodike so pred letom dni za Mercatorjem v Sežani odprli tudi trgovino Kraški kotiček, ki je prav včeraj obeležila prvo leto delovanja. “Ta trgovina pomeni prepletanje vseh dejavnosti, ki jih izvajamo - od socialno varstvenih programov do zaposlitvene rehabilitacije. Je stičišče vseh dejavnosti in okno v svet,” je povedala strokovna vodja društva Vezi Katarina Tomažič.

V letu dni je trgovina dobila stalne obiskovalce in kupce, ki vedo, da tu ne dobijo najcenejših izdelkov in pridelkov, dobijo pa veliko drugega. “Rada pridem, ker imajo veliko lepih ročnih izdelkov,” je včeraj povedala obiskovalka, medtem ko je s police jemala kamut. “Kamut pozimi, ko na kmetiji ni drugega dela, ročno prebiramo, da v njem ni plevela,” so povedali fantje s kmetije Brinjevka. Kamut nato zmeljejo v manjšem mlinčku, ki so ga včeraj tudi pokazali obiskovalcem. “Tako v njem ostanejo tudi kalčki, v katerih je veliko vitaminov,” so se pohvalili.

Katarina, ki “ima čez” zeliščni vrt, pa je naštela dolg seznam zelišč, ki jih pridelujejo: “Luštrek, žajbelj, limonska trava, pehtran, melisa ... Letos smo za čaj pobirali tudi ameriški slamnik, zasadili smo sivko, ki smo jo že osmukali za milo, naslednje leto bomo še rožmarin ...”


Najbolj brano