Gozdovi pripravljeni na novo življenje

Slovenski državni gozdovi, Zavod za gozdove Slovenije, taborniki in skavti vabijo državljane, da se jim v soboto pridružimo pri saditvi dreves v gozdovih, ki jih je lani decembra poškodoval vetrolom. Na Primorskem bo pogozdovanje potekalo na Trnovem v novogoriški in v Podkraju v ajdovski občini. V obeh gozdovih bodo posadili 2100 dreves.

 Za obnovo praviloma poskrbi narava sama (na sliki je  pragozd 
Ždrocle). Kjer so žled, podlubniki in vetrolom povzročili preveč 
škode, bo treba naravi pomagati s sajenjem sadik.  Foto: Jana Krebelj
Za obnovo praviloma poskrbi narava sama (na sliki je pragozd Ždrocle). Kjer so žled, podlubniki in vetrolom povzročili preveč škode, bo treba naravi pomagati s sajenjem sadik.  Foto: Jana Krebelj

LJUBLJANA > Pogozdovanje bo potekalo na šestih lokacijah po Sloveniji. Drevesa bodo sadili na Trnovem in v Podkraju, Kočevju, Ravniku pri Logatcu ter v Lovrencu in Ribnici na Pohorju. Delo bodo nadzorovali in usmerjali gozdarji. Prostovoljci bodo na skupno pet hektarjev gozdnih tal posadili 10.000 sadik.

Naravi lahko pomaga vsakdo

10.000 sadik je le kapljica v morje vsega, kar bo treba posaditi in narediti, da bi gozdovi po žledu, napadu podlubnikov in lanskem vetrolomu spet dihali s polnimi pljuči.

Damjan Oražem

direktor Zavoda za gozdove Slovenije

“Prostovoljske akcije so dobrodošla pomoč pri obnovi gozdov, ki jih v zadnjih letih zaradi podnebnih sprememb pestijo vse pogostejše naravne ujme.”

A ta kapljica ni nepomembna; pobudniki želijo z njo krepiti zavedanje, da smo za naravo odgovorni vsi in da ji vsi lahko pomagamo.

“Skrb za gozdove sodi med primere medgeneracijskega sodelovanja. Gozdove, s katerimi gospodarimo danes, so namreč osnovali in negovali že naši predniki. Zato je naša naloga in odgovornost, da gozdove ohranjamo in negujemo, tako da bodo tudi prihodnji rodovi deležni vseh njihovih pozitivnih učinkov za življenje v naravnem in zdravem okolju,” pravi Zlatko Ficko, glavni direktor podjetja Slovenski državni gozdovi. Če bo v soboto slabo vreme, bodo sajenje prestavili za teden dni.

Sobotna akcija pogozdovanja se bo na izbranih lokacijah začela ob 9. uri zjutraj. Delo ni zahtevno, pravijo organizatorji. S seboj velja imeti rokavice, motiko ali kramp in lopato. Več informacij je udeležencem na voljo na spletni strani SiDG.

Decembrski vetrolom je poškodoval več kot 2,6 milijona kubičnih metrov lesa, polovico v državnih gozdovih. Po oceni Zavoda za gozdove je bilo zaradi vetroloma močno poškodovanih 5500 hektarov gozda. Na najbolj prizadetih 430 hektarih bodo morali gozdarji naravi pomagati s sajenjem dreves. V vetrolomu je v gozdovih nastalo za 48 milijonov evrov škode.

Tri katastrofalne ujme

Pred tem pa so slovenski gozdovi doživeli dve še večji katastrofi. Žled je leta 2014 povzročil za 261 milijonov evrov škode (poškodovanih je bilo devet milijonov kubikov lesa). Podlubniki, ki so po žledu napadli iglavce, so uničili še dodatnih 6,5 milijona kubičnih metrov lesa in naredili še za 150 milijonov evrov škode.

Čiščenje gozdov po vseh treh ujmah je v večini končano, je zadovoljen direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem. Zdaj se začenja obnova. Gozdarji ocenjujejo, da je po vseh treh ujmah obnova potrebna na 32.000 hektarih gozdov.

V veliki večini bo narava sama poskrbela za podmladek; na hektaru gozda iz semen, ki so ostala tam, požene približno milijon mladih drevesc. Vsa ne preživijo; v odraslem gozdu raste od 400 do 500 dreves na hektar. Človek bo moral naravi na pomoč priskočiti le v manjšem delu, na 1700 hektarih. “Za teh 1700 hektarov je potrebnih približno štiri milijone sadik. Sadili bomo 19 drevesnih vrst. Sadili jih bomo jeseni ali spomladi,” napoveduje Oražem.

Letos veliko semena

Letošnje leto je šlo gozdarjem zelo na roko. Ker ni bilo suše, so glavne drevesne vrte obrodile veliko semena. Gozdarji so to seme zbrali, dve slovenski drevesnici pa bosta v naslednjih letih iz njega vzgojili sadike.

Poleg 10.000 sadik, ki jih bodo v soboto sadili taborniki, skavti in prostovoljci, imajo gozdarji letos v načrtu v državne gozdove zasaditi še 450.000 drevesc. Sajenje poteka zelo na gosto. Na hektar posadijo od 2000 do 2500 dreves.


Najbolj brano