Nov asfalt prinaša tudi nove skrbi

Obnova ceste od Dolnjih Ležeč do Famelj, ki se je začela sredi julija, gre počasi h koncu. Ker je obnova zelo temeljita, pa domačine skrbi, da bodo z novim asfaltom na cesto skozi vas dobili še več težkih tovornjakov. Na direkciji mirijo, da se to ne bo zgodilo.

Nov asfalt v teh dneh polagajo še na odseku ceste v Famljah pri 
križišču za Škoflje, nato morajo zarisati še črte in opraviti druga 
zaključna dela.  Foto: Helena Race
Nov asfalt v teh dneh polagajo še na odseku ceste v Famljah pri križišču za Škoflje, nato morajo zarisati še črte in opraviti druga zaključna dela.  Foto: Helena Race

FAMLJE > Obnovo ceste od Dolnjih Ležeč do Famelj so domačini dolgo čakali. Naveličani vedno novih napovedi in obljub, ki jih je direkcija za infrastrukturo prestavljala vsaj eno leto, so v začetku junija celo zagrozili s protesti in zaporo, če ne bo takoj podpisana pogodba za začetek obnove 3,7 kilometra dolgega odseka ceste, ki naj bi stala 1,8 milijona evrov. Nato sta sredi julija CPK in Kolektor vendarle začela z deli.

Vozniki zdaj že skoraj tri mesece vozijo mimo več semaforjev in delovnih strojev. Obnova gre počasi h koncu, čeprav so na direkciji sprva predvideli, da bo končana že do sredine septembra. Poleg zaključnih del, ki jih opravljajo na več odsekih, te dni asfaltirajo še del ceste v Famljah pred križiščem za Škoflje. “Domačini smo z obnovljeno cesto zelo zadovoljni, zdi se nam, da so naredili še več oziroma bolj temeljito, kot je bilo predvideno. Prav zato se mnogi sprašujejo in se bojijo, da bo direkcija zdaj na to cesto spustila tudi težke tovornjake,” pravi domačinka in divaška občinska svetnica Mirjam Frankovič Franetič.

A na direkciji zagotavljajo, da “bo tudi po obnovi ceste na regionalni cesti R2-405 Ribnica-Divača ostala prepoved za tranzit tovornih vozil - vožnja iz Italije proti Hrvaški in obratno”.

Prometne znake, ki po Vremski dolini prepovedujejo tranzit in vožnjo tovornjakom, težjim od 7,5 tone, so postavili maja lani, a mnogi so prepoved kršili. Zato so že pred začetkom obnove ceste domačini opozarjali, da bi morale pristojne službe več storiti za nadzor nad njimi, poleg tega bi morali skozi naselja zgraditi pločnike.


Najbolj brano