Na trgu je zvonec poklical k pouku

Dekani šestih fakultet so skupaj pritisnili na simbolični gumb in oglasil se je šolski zvonec. Tako so na Titovem trgu v Kopru danes zaznamovali začetek novega akademskega leta in zaželeli dobrodošlico bruckam in brucem Univerze na Primorskem. V prvi letnik fakultet se v Sloveniji vpisuje 11.119 študentov, na Primorskem okrog 1000.

    

    Si UP(aš)? je geslo na majicah, ki so jih danes v Kopru dobili 
novopečeni študenti. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Si UP(aš)? je geslo na majicah, ki so jih danes v Kopru dobili novopečeni študenti. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER, NOVA GORICA > Število študentov v Sloveniji še vedno pada, kar je predvsem posledica negativnih demografskih trendov, ki se bodo nadaljevali še nekaj let. Vseh vpisnih mest za redni in izredni študij je bilo 18.481, 660 mest manj kot lani. Letos je bilo v prvem roku na fakultete sprejetih 11.119 študentov, vpisi v drugem roku še potekajo, na voljo je še dobrih 7000 mest. Rezultati podaljšanega vpisa, ki nadomešča tretji vpisni rok in se je iztekel v četrtek, naj bi bili znani konec oktobra.

Univerza na Primorskem ima največji delež sprejetih glede na prijave in sicer 84,7 odstotka. UP je razpisala 1498 mest za študijske programe 1. stopnje, po prvem prijavnem roku pa so sprejeli 943 bodočih bruck in brucev. Pregovorno skromen je vpis na Univerzo v Novi Gorici. V prvem roku so sprejeli 23 študentov od 24 prijavljenih. 228 mest je še na voljo.

Minister o ljubezni, prorektor o morju

“Večkrat vam bodo rekli, da so ta leta najboljša leta vaših življenj. S tem se strinjam, ampak v navadi je, da tega ne boste vedeli, dokler jih zares ne boste dokončali,” je ob začetku leta študentom sporočil novi minister za minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Slovenska diploma, meni, odpira vrata pri delodajalcih v svetu, še bolj pomembno pa je, da izobrazba popotnica za življenje: “Izobrazba je za to, da boste živeli ta življenja tako, kot si jih sami najbolj predstavljate.” V poslanici je poudaril še to, da univerza prinaša prijateljstva za celo življenje: “In to je tisto, kar je od tega socialnega dela univerzitetne izobrazbe največ vredno: to so kolegi, prijatelji, ljubezni, žene, možje.”

Da prihajajo v lepo, šarmantno, hitro razvijajoče se mesto, ki nudi veliko priložnosti za ustvarjalnost in osebnostno rast, so poudarili ob dobrodošlici novim študentom v Kopru. Prorektor UP Boris Kavur in podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič sta nekako zamenjala vlogi. “Koper je mesto, kjer se Sredozemlje najgloblje zajeda v Evropo. Dobrodošli v talilnem loncu, iz katerega boste črpali bogato kulturno izkušnjo in jo soustvarjali,” je dejal Kavur. “Čestitam, da ste izbrali UP. Univerza je mlada, a sloni na trdnih in starih kulturnih temeljih. Gotovo bo uresničila vaša pričakovanja,” je poudaril Bolčič.

Na Titovem trgu je bilo sicer vse dopoldne živahno. Na stojnicah so se predstavljale organizacije in podjetja, zabava pa se ob 17. uri seli v Taverno, kamor sta študente povabila predsednika ŠOUP in študentskega sveta Jure Ciglar in Gregor Gulič.

Nekateri pa že študirajo

S predavanji po urniku. Tako so študijsko leto začeli v Univerzi v Novi Gorici. Kot je pojasnila odgovorna za stike z javnostjo Andreja Leban, so v predavalnicah nove študente najprej pozdravili dekani.

Slovesneje bo na četrti slovenski univerzi čez štirinajst dni, ko pripravljajo teden UNG. V petih dneh se bo zvrstilo veliko delavnic, predavanj, pogovorov in drugih dogodkov. “Posebno pozornost bomo posvetili učencem in dijakom iz regije, zato bomo v tem tednu za organizirane šolske skupine pripravili različne dejavnosti, pojasnjujejo na univerzi.


Najbolj brano