Veliko si obetajo od mobilne enote

Ko se bodo prvega oktobra tudi štirje centri za socialno delo na severnem Primorskem združili v enega regijskega, kot predvideva novi sistem na ravni vse države, se za uporabnike ne bo spremenilo nič. Kasneje pa bo nekaterim prihranjeno nekaj dela.

Novogoriški center za socialno delo bo postal regijski.  Foto: Ambrož Sardoč
Novogoriški center za socialno delo bo postal regijski.  Foto: Ambrož Sardoč

NOVA GORICA > Prihranjeno bo delo prosilcem za uveljavljanje tako imenovanih letnih pravic, kot so otroški dodatek, državna štipendija, subvencija vrtca, šolske malice ali oziroma in kosila. “Da, tako bo, kot pri odločbi o dohodnini,” je potrdila Patricija Može, vršilka dolžnosti direktorice Centra za socialno delo Severna Primorska, enega od 16 regijskih, v katerih se bo čez nekaj dni združilo dosedanjih 62, oblikovanih po upravnih enotah. Namesto da bodo upravičenci do naštetih ugodnosti na center prinašali vloge, jim bo ustanova pravice odmerjala in dodeljevala sama po uradni dolžnosti.

Druga sprememba, ki jo bo občutil širši krog ljudi, je odprtje pisarn centra v Cerknem, Bovcu in Kobaridu za tamkajšnje občane, medtem ko “na Ajdovskem in na Goriškem take potrebe ni.” Ponujale bodo storitve, za katere so bili doslej pristojni sedeži območnih centrov v Idriji oziroma Tolminu. Delovale bodo enkrat tedensko ob določenih urah. Kot je pojasnila Možetova, želi center ljudem na teh območjih skrajšati poti do svojih uradov oziroma jim približati storitve.

Združevanje ne pomeni, da bo bistveno drugačno delo tistih uslužbencev dosedanjih štirih samostojnih centrov in poslej enot, torej v Novi Gorici, Ajdovščini, Idriji in Tolminu, ki so zadolženi za socialno varstvo. In uporabniki bodo lahko “vse pravice uveljavljali na vseh enotah centra na enak način kot doslej,” razlagajo v ustanovi, pri čemer bo “administracija” po novem letu imela več časa zanje zaradi predvidene uvedbe elektronskega dokumentarnega sistema.

Z oktobrom bodo najbolj reorganizirane skupne splošne službe, kot sta računovodstvo in administracija, služba za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev ter skupne strokovne službe bodo po novem pod eno streho. Po besedah Možetove ne bo zato nihče ob službo ne upokojen, število zaposlenih ostaja enako. “Bo pa poudarek na mobilni strokovni službi, ki bo podpora ostalim,” je izpostavila v.d. direktorice.

Mobilna enota bo delovala znotraj skupnih strokovnih služb, šlo pa bo za ekipo strokovnih delavcev z različnih področij, kot so psihologija in pravo, ki bodo v službenem času nudili podporo socialnim delavcem na terenu ob obravnavi posameznih primerov. V ustanovi računajo, da bo med bolj dobrodošlimi pomoč pravnikov.


Najbolj brano