Standardna ekipa v lov na zlato

V konkurenci balinarjev iz 20 držav bo medalje na moškem evropskem prvenstvu do nedelje lovila tudi slovenska reprezentanca. Selektor Aleš Škoberne je v italijanski Allasio popeljal standardno zasedbo.

 Slovenska balinarska reprezentanca se z velikih tekmovanj že 
vrsto let vrača z bogatim izkupičkom, na fotoografiji z EP v Kopru 
sta Jure Kozjek in Dejan Tonejc. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Slovenska balinarska reprezentanca se z velikih tekmovanj že vrsto let vrača z bogatim izkupičkom, na fotoografiji z EP v Kopru sta Jure Kozjek in Dejan Tonejc. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ALASSIO > Z dopoldanskimi kvalifikacijami v natančnem zbijanju, v katerem bo slovenske barve zastopal Davor Janžič, bo tudi uradno odprt tekmovalni program balinarskega prvenstva stare celine. Za odličja se bodo v mestu ob Genovskem zalivu, ki se lahko pohvali z dolgo balinarsko tradicijo, borili reprezentanti iz 20 držav, med katerimi bo tudi peterica Slovencev.

Četverica ima že evropsko zlato

Z izjemo Vipavca Anžeta Petriča, ki je lani zablestel v velikem slogu in ob odsotnosti Aleša Borčnika na svetovnem prvenstvu v maroški Casablanci osvojil zlato v hitrostnem zbijanju, se preostala četverica izbrancev selektorja Aleša Škoberneta že lahko pohvali z evropskim zlatom. Najuspešnejši je Janžič, ki je prvi evropski naslov slavil že leta 2006 na Reki v igri v krog, štiri leta kasneje v črnogorskem Tivtu je bil zlat v natančnem zbijanju in igri dvojic, v kateri se je zlatom ovenčal tudi leta 2012 v Pazinu. V Tivtu je slavil v navezi z Dejanom Tonejcem, medtem ko mu je v hrvaški Istri družbo v tej disciplini delal Jure Kozjek, ki je leta 2014 na nepozabnem prvenstvu v Kopru osvojil evropsko zlato v “enojki.” Koper je bil srečen kraj tudi za Borčnika, ki je premagal konkurenco v hitrostnem zbijanju.

20 držav sodeluje na evropskem prvenstvu.

Izbor ni presenetil

Glede na dosežke na zadnjih velikih tekmovanjih Škoberne z izbiro kadra ni presenetil. Borčnik bo tekmoval v hitrostnem zbijanju in skupaj s Petričem v štafeti, kjer Slovenija še lovi prvo evropsko zlato. Kapetan Tonejc bo nastopil v igri v krog, Kozjek v enojki, Janžič pa v natančnem zbijanju in skupaj s Kozjekom v igri dvojic. Slovenski balinarji v vseh šestih disciplinah odkrito lovijo najvišja mesta, saj so z nastopi v zadnjem desetletju nagnali strah v kosti tudi balinarskim velemojstrom iz Francije, Italije in Hrvaške. Pozorni bodo morali biti tudi na predstavnike Srbije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine, predvsem v natančnem zbijanju pa bi znal biti nevaren postojnski Libanonec Baschir El Hariri.

Letošnje EP predstavlja tudi kvalifikacijsko sito za naslednje svetovno prvenstvo, na katerega se bo uvrstilo osem najuspešnejših reprezentanc v vsaki disciplini. V program se vračajo tekme za bronasto medaljo, tudi v tehničnih disciplinah se bodo tekmovalci od polfinala dalje pomerili v neposrednih dvobojih. Četrtek in petek sta namenjena dvobojem v skupinskem delu, v soboto bodo v večini disciplin na sporedu četrtfinalni obračuni, nedelja pa bo postregla s polfinalnimi in finalnimi dvoboji.


Najbolj brano