Takega turnirja še ni bilo

V nedeljo zvečer se je z zmago nemškega prvoligaša Potsdama v Novi Gorici končal pripravljalni ženski odbojkarski turnir domačega Gen-I Volleya, ki je zasedel drugo mesto.

Koprska okrepitev v Novi Gorici, Dajana Lucas, je na turnirju 
dosegla 24 točk.  Foto: Igor Mušič
Koprska okrepitev v Novi Gorici, Dajana Lucas, je na turnirju dosegla 24 točk.  Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > V Novi Gorici tako kakovostnega ženskega pripravljalnega odbojkarskega turnirja še ni bilo. Domači Gen-I Volley, ki je močno okrepil ekipo s ciljem, da osvoji državni naslov, je ob pomoči Hita in poznanstev trenerja Vasje Samca Lipicerja, ki je prej deloval na Poljskem in v Italiji, privabil poljskega podprvaka Rzeszow, šesto ekipo minulega nemškega prvenstva, Potsdam in italijanskega A-2 ligaša (lani se je potegoval za napredovanje v elitno A-1 lig) Trentino.

Turnir so osvojile Nemke, ki so uvodoma s 3:0 premagale Poljakinje, v finalu pa so bile s 3:1 boljše še od Novogoričank, ki so se višjim in močnejšim tekmicam upirale dve uri. Dobile so prvi niz, vse preostale tri pa so - potem ko so vmes že vodile - izgubile na razliko. Domači trener Vasja Samec Lipicer je v finalu preizkusil dvanajst od trinajstih igralk, devet jih je doseglo točke. Najučinkovitejše so bile reprezentantka Pia Blažič (14), domača povratnica iz dolgoletnega zdomstva in nova kapetanka Tina Lipicer Samec ter okrepitev iz Kopra, Dajana Lucas (po 10). Nova prosta (obrambna) igralka, Italijanka Patrizia Zampedri, je naredila le eno napako.

Gen-I je presenetil že z zmago na prvi tekmi, v kateri je bil po petih nizih boljši od italijanskega Trentina, ki se je lani ustavil v kvalifikacijah za elitno A-1 ligo, letos pa je sestavil še močnejšo ekipo kot lani, tudi z igralkami, visokimi nad 190 cm. Najučinkovitejša pri domačih je bila Tina Lipicer Samec, ki ima bogate izkušnje iz italijanske prve lige (18 točk), italijansko obrambo pa sta zelo uspešno prebijali tudiDajana Lucas (14) in povratnica v Novo Gorico, reprezentantka Tina Grudina (13). Italijanke so nato v malem finalu izgubile s poljskim Rzeszowom z 1:3.

Domači trener je bil z razpletom zadovoljen: “Že z zmago nad močno italijansko ekipo, ki je sestavljena za napredovanje v A-1 ligo, smo presegli pričakovanja. Ta zmaga nam pomeni veliko spodbudo. Hvaležen sem glavnemu pokrovitelju in upravi, ki sta poskrbela, da imamo 13 enakovrednih igralk. Dokazali smo, da lahko igramo s tako dobrimi ekipami, nam pa manjka še nekaj izkušenj.”

Podpredsednik kluba Uroš Stanič poudarja, da bo ekipa še močnejša: “Veseli smo, da nas je glavni pokrovitelj podprl pri projektu, ki po petih letih delovanja v preizkušenih okvirih pomeni korak naprej. Ekipo smo dolgo in premišljeno sestavljali. Kljub okrepitvam je precej domača. V njej je osem Primork in domač strokovni štab. Mogoče jo bomo še dopolnili, predvsem pa poskrbeli, da bo še naprej imela odlične razmere za delo in kakovostne tekme. Zato konec tedna že odhajamo na močan turnir v Potsdam, kjer bosta ob domačinkah naša tekmeca še poljski in turški prvoligaš.”


Najbolj brano