Čez Ravbarkomando kmalu spet 130 km/h

V ponedeljek se bo promet po primorski avtocesti prek Ravbarkomande spet odvijal normalno, brez ovir in z največjo dovoljeno hitrostjo 130 kilometrov na uro. Za letos končujejo z deli, ponoči bo še nekaj zapor zaradi odstranjevanja ovir.

 Foto: STA
Foto: STA

POSTOJNA > Prenova odseka primorske avtoceste v smeri proti Ljubljani je na viaduktu Ravbarkomanda končana, je včeraj pojasnil Marjan Koler z Darsa. Še danes in jutri bodo v nočnih urah umikali zapore in začasno signalizacijo, tako da bo v nočnih urah več zapor. V ponedeljek zjutraj pa bo viadukt Ravbarkomanda predvidoma normalno prevozen in to z največjo dovoljeno hitrostjo 130 kilometrov na uro.

Dela so trajala pol leta

Z deli so začeli konec marca, precejšnji zastoji pa so se pojavljali zlasti v času turistične sezone in zaradi prometnih nesreč. Dela je, tako kot lani, izvajal konzorcij Kolektor CPG Nova Gorica in CPK Koper. Promet je v tem času potekal po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.

Kot so napovedali že spomladi, pa v tej gradbeni sezoni niso uspeli dokončati vseh del na desnem objektu, torej iz ljubljanske smeri proti Kopru. Gre predvsem za sanacijska dela na podpornih stebrih, ki jih ni mogoče izvajati, če nad temi poteka promet in povzroča vibracije.

Tako naj bi izvajalec s temi deli začel predvidoma po končani zimski sezoni prihodnje leto, v drugi polovici marca. Trajala naj bi približno tri mesece, končali pa naj bi jih pred začetkom prihodnje turistične sezone. Če bo napoved držala, bo to po nekaj letih prva sezona brez večjih ovir na primorski avtocesti.

V času del bodo promet uredili po letos obnovljenem viaduktu dvosmerno, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Torej tako kot letos, vendar na krajšem odseku v dolžini približno enega kilometra.

Razcep Nanos še urejajo

Še slab mesec pa bo promet oviran na vipavski hitri cesti. Do 7. oktobra bo, kot je bilo napovedano, zaprt odsek med Vipavo in razcepom Nanos, od 7. do 21. oktobra pa v obratno smer. Po zrušenju cestninske postaje Nanos namreč obnavljajo vse štiri krake na omenjenem razcepu. V tem času je obvoz za lokalni promet urejen po vzporedni regionalni cesti, za tovorna vozila pa prek Fernetičev.

Kljub temu kar precej tovornjakov “zaide” na regionalno cesto. Policisti so po uvedbi zapore na hitri cesti poostrili nadzor in kaznovali številne voznike tovornjakov, ki niso upoštevali prometne signalizacije.


Najbolj brano