Park bo, parcel pa (še) nimajo v svoji lasti

Koprski občinski svetniki so včeraj po skrajšanem postopku potrdili odlok o prostorskem načrtu za ureditev mestnega parka na območju med koprskim sodiščem in nakupovalnim središčem. Spomnimo, da tega snujejo na zemljiščih, ki (še) niso v lasti občine, kar bo verjetno nekoliko upočasnilo birokratsko kolesje za uresničitev te naložbe.

 Foto: Tomaž Primožic/FPA
Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Večji del območja, ki ga namerava občina v prihodnje preurediti v park, je v lasti srbsko-ameriškega poslovneža Milana Mandarića, lastnik preostalega dela pa je podjetje Pro-rem v likvidaciji iz Ljubljane. Lastniki zemljišč med Ferrarsko cesto in Ankaransko cesto imajo zdaj v zemljiški knjigi na svojih nepremičninah uradni zaznamek prepovedi gradnje.

Koprska občina je sicer že lani septembra spremenila tudi namembnost zemljišča, in sicer iz območja za centralne dejavnosti (poslovni in gostinski lokali) v območje za rekreacijo in urbano zelenje.

Odlok bodo izpodbijali na ustavnem sodišču

Mandarićeva odvetnica Carmen Dobnik pravi, da mu zaradi postopka, ki ga vodi občina, nastaja ogromna škoda. “Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da zaščitimo njegove interese. Sprejeti odlok o spremembi prostorskega načrta bomo izpodbijali na ustavnem sodišču. Zoper osebe, ki kljub večkratnim opozorilom samovoljno nadaljujejo s protipravnimi postopki, pa bomo vložili kazensko ovadbo,” napoveduje Dobnikova. V njeni odvetniški pisarni so koprske občinske službe, nato pa tudi župana Borisa Popoviča, večkrat opozorili na protipravno ravnanje. Na prošnje za pojasnila se nista odzvali ne občina ne župan, pravna zastopnica občine Nina Cek Perhavec pa je navedbe označila za pravno zgrešene.

S kritikami na račun občinske odločitve, da gradbeno zemljišče spremeni v park, pa ni skoparil niti zastopnik Pro-rem v likvidaciji Tomaž Ojo.Že v času nedavne javne razgrnitve je občinske službe opozoril, da so tam nameravali zgraditi poslovno-stanovanjski objekt, zato pričakujejo, da jim bodo zagotovili nadomestno lokacijo.

Svetnike skrbi neurejeno lastništvo
Nekaj koprskih občinskih svetnikov je izrazilo pomisleke o načrtovanem parku. Obregnili so se zlasti ob neurejena lastniška razmerja in se prav zato spraševali, koliko je zaradi te ključne omejitve naložba sploh uresničljiva. “V naši stranki zelo podpiramo urejanje zelenih površin, a preden bomo zarili prvo lopato, je treba nujno parcele dobiti v last,” razmišlja Tomaž Slavec (Levica). Samostojni svetnik Aleš Bržan pa meni, da je nesmiselno hiteti z urejanjem drugega mestnega parka, če še prvega ob promenadi niso dokončali. Skrbi ga, da bo gradnja novega parka, glede na velikost območja, finančno izjemno zahtevna. V občinskih službah zdaj še ne morejo napovedati, kolikšen bo strošek, saj bo ta odvisen od podrobnejših vsebin v parku in krajinske ureditve.
“Pa tudi ribnik ni najbolj posrečena izbira, saj bo najbrž privlačil komarje,” še meni Bržan. Bojana Tavčarja (SMC) ob tem zanima, koliko bo stala gradnja povezovalnih mostov čez ribnik in spomni, da bo že most čez kanal Grande krepko preplačan. “Zadeva z neurejenim lastništvom in namero občine meji skoraj na manjšo nacionalizacijo,” je kritična Mojca Hilj Trivič (SDS).

V skrajnem primeru razlastitev

Direktorica koprske občinske uprave Sabina Mozetič navaja, da se v tej fazi posvečajo zlasti prostorskemu načrtovanju, zato o postopkih, kako priti do zemljišča, ki ga potrebujejo za uresničitev naložbe, še niso konkretno razmišljali. “Možnih je več rešitev; od soinvestitorstva do javno-zasebnega partnerstva, morebitnega odkupa in v skrajnem primeru razlastitev,” pojasnjuje.

V parku, ki ga koprska občina snuje na 15.000 kvadratnih metrih velikem območju, je predviden večji ribnik s povezovalnim mostičkom in pomoli, območje za prosti čas z otroškimi igrišči ter prostorom za piknike in območje za rekreacijo ter jogo in manjše prireditve z amfiteatrom.


Najbolj brano