Mlinotest - največja tovarna svežih testenin vzhodno od Italije

V Mlinotestu bodo jutri odprli nov obrat za proizvodnjo svežih testenin. Naložba je s spremljevalnimi deli stala skoraj pet milijonov evrov. Na dveh linijah z najsodobnejšo tehnologijo bodo lahko letno izdelali do 6000 ton svežih testenin in izdelkov iz krompirjevega testa. V družbi, ki je najbolj znana po “pašti”, hkrati praznujejo tudi 60. obletnico začetka njene proizvodnje v Ajdovščini.

Na novi liniji lahko v eni uri izdelajo do 450 kilogramov svežih 
testenin.  Foto: Janez Kotar
Na novi liniji lahko v eni uri izdelajo do 450 kilogramov svežih testenin.  Foto: Janez Kotar

AJDOVŠČINA > Mlinotest je doslej sveže polnjene testenine ter izdelkov iz krompirjevega testa izdeloval v obratih v matični hiši, v Karlovcu in v Srbiji. V vseh treh so po besedah predsednika uprave Danila Kobala z obstoječo tehnologijo v razvojnem smislu dosegli mejo. Ker sta hrvaški in slovenski obrat v EU, tudi ni bilo več pravega razloga, da bi imeli na 200 kilometrih dve enaki proizvodnji, zlasti, ker bi morali karlovško v kratkem posodobiti. “Odločili smo se za nov obrat v Ajdovščini, kamor smo že prenesli tretjino hrvaške proizvodnje, v celoti pa jo bomo preselili do konca leta,” je povedal Kobal. Naložba je s spremljevalnimi deli stala skoraj pet milijonov evrov. Del zneska je družba zagotovila sama, del pa s pomočjo bančnega posojila ter z nepovratnim denarjem EU.

Najmodernejša tehnologija za sveže testenine

S posodobitvijo bodo zadostili željam kupcev, ki zahtevajo izdelek s čim daljšim rokom trajanja, a brez konzervansov, in tistih, ki hočejo po kuhanju občutiti pristen okus nadeva. “To nam omogoča tehnologija aseptičnega pakiranja v tako imenovani “čisti sobi”. Hkrati bomo na lahko uvajali nove oblike in izdelke. Na trg pravkar dajemo nove raviole s tanko dvojno plastjo testa, ki so novost na slovenskem tržišču. Novi bodo tudi okusi polnila. Izdelke lahko zdaj linijsko zamrzujemo in zadostimo velikemu povpraševanju po tem programu,” je še povedal Kobal.

Na dveh novih linijah lahko v eni uri izdelajo tudi do 450 kilogramov svežih testenih in do 600 kilogramov njokov in cmokov.

Z bolj avtomatiziranima linijama bodo povečali proizvodnjo in zmanjšali stroške na enoto izdelka. “Tu lahko v eni uri izdelamo tudi do 450 kilogramov svežih testenih in do 600 kilogramov njokov in cmokov. Letno bomo lahko proizvedli tudi do 6000 ton izdelkov,” se nadeja sogovornik.

Lani so prodali 2400 ton svežih polnjenih testenine in izdelkov iz krompirjevega testa, največ na Hrvaškem in v Sloveniji, kjer so s tem programom na prvem mestu tako po količini kot po prihodkih. “Največji delež ustvarimo v maloprodaji, prodaja narašča v gostinstvu, prisotni smo tudi pri javnih naročnikih. Če upoštevamo, da približno polovica potrošnikov v Sloveniji teh izdelkov še ne pripravlja, imamo še veliko rezerve,” je dodal Kobal. Z daljšimi roki uporabe se jim odpirajo tudi bolj oddaljena tržišča.

Prvi slovenski festival testenin

Mlinotest bo jubilej in odprtje novega obrata jutri pospremil tudi s prvim slovenskim festivalom testenin. Ob tej priložnosti bodo lokalni kuharski mojstri iz Mlinotestovih sestavin pripravljali inovativne jedi.

Ajdovsko “pašto” jedo že v 24 državah

Tja so že posegli s suhimi testeninami, ki jih v Mlinotestu izdelujejo polnih 60 let in so njihov najprepoznavnejši izdelek. Letošnja prodaja bo rekordnih 9000 ton, s tem pa se bodo že približali zgornji meji zmogljivosti na vseh treh linijah za proizvodnjo suhih testenin. Dobro polovico “pašte” Mlinotest proda v tujini. Trenutno izvaža v 24 držav, od Švedske do Kolumbije.

Sicer pa so v družbi v letošnjih prvih osmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani prodajo precej povečali, predvsem v izvozu, kjer dosegajo 20-odstotno rast. Predsednik uprave pričakuje, da bodo poslovno leto zaključili bolje kot lani. Ob občutno večjih stroških dela, energije, logistike in predvsem surovin, pa dodaja, da bodo v matični družbi težko dosegli za letos načrtovani dobiček.


Najbolj brano