Slepi potrebujejo asistente

V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih (MDSS) Koper letos praznujejo 70- letnico. Praznik so obeležili včeraj, ko so javnosti predstavili obnovljen atrij v pritličju in novo, šesto, bivalno enoto v prvem nadstropju. Medobčinsko društvo ima 350 članov iz enajstih občin obalno-kraške regije.

Ob jubileju koprskega medobčinskega društva sta predsednik in tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Matej Žnuderl in 
Štefan Kušar (prvi in drugi z desne), tajniku Dragu Šajnu in predsedniku Safetu Baltiču  (prvi in drugi z leve) podarila sliko.  Foto: Mirjana Cerin
Ob jubileju koprskega medobčinskega društva sta predsednik in tajnik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Matej Žnuderl in Štefan Kušar (prvi in drugi z desne), tajniku Dragu Šajnu in predsedniku Safetu Baltiču (prvi in drugi z leve) podarila sliko.  Foto: Mirjana Cerin

KOPER > “Na predajo prenovljenega atrija in dodatne bivalne enote smo še posebej ponosni. Po skoraj 15 letih bomo s tem zaokrožili prenovo poslovno-stanovanjskega objekta z bivalno skupnostjo slepih in slabovidnih,” je povedal predsednik Safet Baltič, ki MDSS vodi zadnjih šest let.

16 članov usposobili na samostojno življenje

Zdajšnji objekt v Repičevi ulici so odkupili leta 2003, v njem imajo vse prostore na eni lokaciji, do tedaj so delovali na različnih mestih. V teh 15 letih so v bivalnih enotah usposobili 16 članov za samostojno življenje. Zdaj jih na to pripravljajo pet, med njimi slabovidnega otroka s slepo mamo, prevladujejo pa posamezniki, ki so stari 40 do 60 let in za tovrstno usposabljanje potrebujejo šest mesecev do dveh let.

Po Babiču in Kosmini je bilo pred Baltičem še osem predsednikov: Andrej Kozlovič, Jože Bužan, Stane Oblak, Jože Grbec, Marjan Mejak, Drago Šajn, Tatjana Zupan in Ljubo Daničič.

V 70 letih je MDSS Koper postala sodobna invalidska organizacija, ki ima status društva in deluje v javnem interesu, pa tudi status invalidske organizacije, ki izvaja posebne socialne programe za slepe in slabovidne.

V zadnjih štirih letih so imeli zaposlenih šest osebnih asistentov, ki so njihove člane prevažali in po potrebi spremljali k zdravniku, v bolnišnico ali kam drugam. V okviru posebnega programa, ki ga je pred štirimi leti uvedlo ministrstvo za delo, jim je država za plače asistentov namenjala po 780 evrov bruto na mesec (dodatno so za plače primaknile občine ter Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij). Toda ob koncu leta se bo ta program iztekel. “S 1. januarjem bodo usposobljeni asistenti izgubili službo, slepi in slabovidni pa bomo ob njihovo pomoč. Država je pozabila na nas. Z novim letom bomo upravičeni samo še do 30 ur komunikacijskega dodatka, ostali gibalno ovirani invalidi pa si bodo lahko izbirali osebne asistente prek centrov za socialno delo,” opozarja Baltič.

Safet Baltič

predsednik MDSS Koper

“S 1. januarjem bodo usposobljeni asistenti izgubili službo, slepi in slabovidni pa bomo ob njihovo pomoč. Država je pozabila na nas.”

Prvi člani so bili žrtve vojnega nasilja

Začetki delovanja društva segajo v leto 1948, ko je takratni referent za socialno skrbstvo in zdravstvo na okraju Sežana Oskar Pegan sredi julija sklical ustanovni sestanek slepih oseb sežanskega okraja. Udeležilo se ga je 15 od 60 evidentiranih slepih oseb, večinoma žrtev vojnega nasilja.

Za prvega predsednika so izvolili Emila Babiča, vendar je delovanje takratnega združenja zamrlo do začetka oktobra 1953, ko so ponovno sklicali konferenco za sežanski okraj. Takrat se je je udeležilo kar 39 od 41 evidentiranih slepih, za predsednika so izvolili Avguština Kosmino.

Naslednja prelomnica se je zgodila na skupščini slepih postojnskega okraja v začetku avgusta 1955, ko so dali pobudo za ustanovitev skupne zveze za takratne okraje Koper, Postojna, Sežana in Ilirska Bistrica. Sredi avgusta so sklicali prvo plenarno sejo slepih za celotno nekdanjo Jugoslavijo in na njej ustanovili Zvezo slepih Koper. Sedež je dobila v Piranu, kmalu zatem v Kopru. Medobčinsko društvo pa vse od takrat zaobjema območje Istre ter občin Hrpelje-Kozina, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Divača, Sežana in Komen.


Najbolj brano