Ples s Kojo, Suzi Soprano in distorzijo

Tradicionalni večer alternativne glasbe Ankaranska bandima je v soboto prinesel nekaj odličnih slovenskih skupin in glasbenikov ter legendaren, težko pričakovan bend Disciplin A Kitschme.

Dušan Kojić - Koja in njegova legendarna Disciplin A Kitschme sta 
na plaži Študent navdušila zbrano občinstvo. Foto: Alenka Penjak
Dušan Kojić - Koja in njegova legendarna Disciplin A Kitschme sta na plaži Študent navdušila zbrano občinstvo. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Ko se je rdeča luna okoli polnoči stopila s horizontom, je na oder stopil eden najprepoznavnejših basistov nekdanje Jugoslavije, ustvarjalec samosvojega drum and bassa, človek, ki ne potrebuje kitare, da bi izrazil svoje dinamične in izvirne ideje.

O Dušanu Kojiću - Koji in njegovi Disciplini kičme, beograjski skupini, ki je korenine pognala že leta 1982, danes pa deluje pod imenom Disciplin A Kitschme, je bilo prelitega veliko črnila. Po ankaranskem koncertu, prvem istrskem po letu 2007, pa so mlajše generacije končno spoznale živo energijo Koje, bobnarja Vula in orgličarja Djeke. Zaigrali so večne uspešnice Buka u modi, Technicolor Eyes, Zaboravili rokenrol, Ah, ah kakva sreća, obenem pa predstavili nekaj skladb z zadnjega albuma Opet.

Običajno nehvaležno vlogo tistega, ki občinstvo pripravi na slovo, je odlično izpeljal Blaž Gracar, 27-letni glasbenik z Malije nad Izolo. Predstavlja se zgolj z imenom Blaž, njegovo elektronsko ustvarjanje pa je navdušilo prisotne ter jih popeljalo jutru naproti.

Še preden je večer vzel slovo, pa je ankaranski oder gostil odlične Suzi Soprano, ki so se z odra spustili na tla, se z občinstvom povezali v ekstatičen ples in poželi navdušenje. Odlična uigranost krasi tudi slovenske stonerje Carnaval, ki si od koncerta do koncerta nabirajo nove oboževalce. Ne gre pozabiti niti mlade istrske reperke Masayah, ki je osupnila z nadarjenostjo, in niti mladih, vokalno ubranih ter svežih The Proximians.

Italijansko-slovensko glasbeno prijateljstvo, ki ga plemeniti tudi organizatorska ekipa Ankaranske bandime, je letos pritegnilo še skupini Billy Clubs in Karburo, ki sta izvedli klasični rockerski garažni nastop. In medtem ko Ankarančani skrbno pobirajo še zadnje ostanke plastičnih kozarcev, ki so tisti večer padali na vse strani, se začenjajo umske priprave na prihodnjo, že deseto Bandimo.


Najbolj brano