Inde je oživel s proizvodnjo embalaže

Po letu dni obnavljanja nekdanje tovarne Inde je družba K.M.K. Box svoj izolski obrat že preselila v Koper. Valter Krmac, direktor družbe, je zaradi selitve vesel, še posebej, ker se je v nekem trenutku bal, da bo moral proizvodnjo preseliti v Srbijo.

Proizvodni prostori niso prazni, saj delavci že izdelujejo embalažo. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Proizvodni prostori niso prazni, saj delavci že izdelujejo embalažo. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Valter Krmac je lani od Družbe za upravljanje terjatev bank, bolj znane kot slaba banka, kupil približno polovico prostorov nekdanje tovarne Inde. Sedaj ima v lasti 12.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče, od tega je pod streho 5000 kvadratnih metrov. V proizvodnjo embalaže je v družbi K.M.K. Box vpetih 56 delavcev in še 20 študentov.

“Če lani ne bi videl oglasa DUTB, bi proizvodnjo skoraj gotovo preselil v Srbijo. Izolski prostori so za nas postali premajhni, zemljišč ali hal, v katerih bi širili našo dejavnost, pa nismo našli,” začne Krmac pojasnjevat splet dogodkov, ki so mu prinesli strateško pomembno zemljišče v Kopru.

56

delavcev je zaposlenih v K.M.K. Boxu

12.000

kvadratnih metrov veliko zemljišče ima v lasti Valter Krmac

Sprva ga je zanimal nakup celotnega območja, pa se je zbal stroškov in se preusmeril v iskanje partnerja. Našel je znanega kaskaderja in filmskega delavca Roka Cvetkova, ki je prav tako iskal lokacijo za filmski studio, in postala sta soseda.

“Cena Indeja je bila zanimiva, drugače nakupa ne bi zmogli. Kraški zidar, ki je bil nekoč lastnik teh prostorov, je v dobrih časih skušal kvadratni meter prodati za tisoč evrov, saj je bil objekt v zelo dobrem stanju. No, medtem je klavrno propadel. Cene, ki sem jo plačal, ne morem razkriti, ugotavljam pa, da je bila korektna,” pravi Valter Krmac.

Proizvodnjo je nameraval iz Izole seliti že maja, vendar dela niso potekala, kot si je zamislil. “Zima je bila zelo deževna in dela so se zavlekla. Na lastne oči smo videli, s kakšnimi težavami se sooča gradbena stroka. Ne primanjkuje ji dela, temveč usposobljenih zidarjev,” je kritičen Krmac.

Za naložbo in obnovo propadlega industrijskega kompleksa je porabil, kot pravi, za 50 odstotkov več denarja, kot je načrtoval: “Naša naložba v tovarno znaša okoli milijon in pol evrov, še pol milijona evrov bomo investirali v stroje.”

In ker je K.M.K. Box zaradi nakupa nekdanje tovarne, obnove in tudi nakupa novih strojev najel visoka bančna posojila, resda z regresirano obrestno mero, kot Krmac pohvali državo, bo moral v Izoli nekaj nepremičnin prodati, saj želi zmanjšati kreditne obveznosti.

Ali bo torej držal besedo, ki jo je dal nekdanjim ustvarjalcem kulturnega skvota v Indeju, ko jim je obljubil nadomestne prostore v Izoli? “Nekaj prostora jim bo ostalo v uporabo, ko se bomo dokončno preselili. V Izoli namreč uporabljajo še pisarne.”


Najbolj brano