Primorska danes praznuje

Danes obeležujemo državni praznik vrnitev Primorske matični domovini. Proslava ob 71. obletnici tega dogodka, bo ob 11. uri v Komnu. Ob tem se bodo spomnili tudi proslave pred 40 leti, ki so jo priredili na istem travniku, nasproti nogometnega igrišča.

Domačini so naredili  slavolok iz brinja, v obliki Triglava, kakršne so pred 40 leti postavili po več vaseh 
na Komenskem. Danes bo obiskovalce proslave pričakal z napisom Primorska in zastavami.  Foto: Helena Race
Domačini so naredili slavolok iz brinja, v obliki Triglava, kakršne so pred 40 leti postavili po več vaseh na Komenskem. Danes bo obiskovalce proslave pričakal z napisom Primorska in zastavami.  Foto: Helena Race

KOMEN > 15. september je državni praznik postal leta 2005, v spomin na leto 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ta pa je Primorsko vrnila takratni Jugoslaviji. Priključitev Primorske - čeprav to še ni bil uradni praznik - pa so v Komnu z veliko proslavo obeležili že pred 40 leti. Takrat se je po nekaterih podatkih zbralo celo 30.000 ljudi. Tokrat jih toliko ne bo, a organizatorji vseeno pričakujejo vsaj 50 avtobusov in številne posameznike, pravi predsednik organizacijskega odbora Damjan Grmek. Parkirišča zanje so uredili ob cestah iz vseh smeri, ki pripeljejo v Komen.

Proslave, ki letos ni protokolarna, saj jo država organizira le vsakih pet let, se bodo udeležili tudi številni politiki, vključno s predsednikom države Borutom Pahorjem, predsednikom DZ Dejanom Židanom in predsednikom vlade Marjanom Šarcem z ekipo ministrov. Med njimi bo tudi Marko Bandelli, novi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, ki je bil v času odločitve o organizaciji proslave še komenski župan, in bo pozdravil zbrane. Nagovorila jih bo še Ljubica Jelušič, podpredsednica zveze združenj borcev, slavnostni govornik pa bo Dušan Jelinčič, tržaški pisatelj, novinar, alpinist in sin enega od ustanoviteljev organizacije TIGR Zorka Jelinčiča.

Na proslavi se bodo spominjali še ene obletnice; pred 40 leti v Komnu združeni zbori Primorske zapeli tudi Vstajenje Primorske, ob njenem refrenu pa so zbrani prvič spontano vstali. S tem je postala neuradna primorska himna. Danes jo bodo zapeli pevci Partizanskega pevskega zbora Pinko Tomažič in pevskega zbora Cominum ob spremljavi Pihalnega orkestra Komen, ki bodo nastopili v kulturnem programu. Režira ga Neda Bric Rusjan, na odru pa se bo zvrstilo približno 200 nastopajočih, igralcev in glasbenikov: Lučka Počkaj in Primož Forte, Martina Feri, Branko Završan s kitaristom Urošem Rakovcem, Drago Mislej Mef ter Lara Jankovič ob spremljavi Ravi Shrestha in Tilna Stepišnika ter Darko Nikolovski. Po proslavi bo ob 13.30 na istem odru še koncert ženskega pevskega zbora Kombinat.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Ponos s cmokom v grlu

Ko bo danes okrog 12. ure zadonelo Vstajenje Primorske, s katero se bo zagotovo končala proslava ob 71. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, bomo navdani s ponosom. Ker bomo še enkrat pokazali, kako zelo pomembna je bila združitev s Slovenijo za naš obstoj, jezik, kulturo, razvoj, svobodo. A bo zagotovo ostal cmok v grlu, ker nam bo jasno, da tega zavedanja o pomenu naše regije za slovensko nacijo ne delimo s kontinentalno Slovenijo. In vznesenost v prsih se bo zmanjševala sorazmerno ...

Preberi več

Najbolj brano