Po dolgih letih v Istri znova Disciplin A Kitschme

Ankaranska Bandima, eden od vrhuncev poletne koncertne sezone v Istri, je pred vrati. Na njej bo jutri kraljeval legendarni beograjski bend Disciplin A Kitschme.

Skupino Disciplin A Kitschme  že 35 let vodi  sloviti basist in ustvarjalec Dušan Kojić - Koja. Foto: Nemanja Đorđević
Skupino Disciplin A Kitschme že 35 let vodi sloviti basist in ustvarjalec Dušan Kojić - Koja. Foto: Nemanja Đorđević

ANKARAN > Ob bok Beograjčanom, ki jih še zmeraj vodi Dušan Kojić - Koja, eden najboljših basistov iz nekdanje skupne države, začetnik srbskega novega vala in ustanovitelj skupine, ki je bila najprej prepoznana pod imenom Disciplina Kičme, so organizatorji postavili številne glasbenike, vrhunsko bero letošnje glasbene letine.

“Na Bandimi vsako leto nastopi vsaj ena skupina z Balkana. Disciplin A Kitschme že dolgo ni zaigrala v Istri, obenem pa je ena tistih dolgoživih alternativnih skupin, za katere menimo, da sodijo na Bandimo. Morda ima prepoznavno in tudi komercialno ime, vendar je njena glasba 'pankaranska', torej alternativna in samosvoja,” pojasnjuje Sebastjan Jerman, ki je sestavil letošnji glasbeni program.

Blaž na Bandimo pripelje Stevena

V soboto bo na Ankaranski Bandimi svoj novi album Steven predstavil Blaž Gracar, 27-letni glasbeni in literarni ustvarjalec z Malije nad Izolo. V otroštvu se je učil klavirja in pel v zboru, zatem pa svojo pot našel v rapu, hip hopu in elektronski glasbi. Že vrsto let živi v Ljubljani, kjer je pri neodvisni založbi Beton Records predlani izdal svoj prvi dolgometražni album Don't Listen to This.

Vmes je na zelo glasnem koncertu skupine Swans v Kinu Šiška staknil tinitus, piskanje v ušesih, ki ga bo spremljalo vse življenje. A se je nanj že navadil, se vrnil h glasbi in aprila letos je sledil še Steven, konceptualni album: namišljeni prijatelj, postavljen v naslov, ni človek, ampak instrumentalni zvok, ki išče svoj glas, na pomoč pa mu priskoči slovenski producent Blaž. “Navdihnil me je Kendrick Lamar s ploščo To Pimp a Butterfly, na kateri iz komada v komad sestavlja vse večjo poezijo. Odločil sem se, da na podoben način zgradim zvočno pokrajino,” pravi Blaž. Med 13 avtorskih skladb je umestil remix komada ljubljanskega kolega BorkeNew Religion: “Že prej mi je bil všeč, potem pa sem ugotovil še, da je v istem ključu kot moj Grizzly in da je pri obeh glavno glasbilo bas kitara. Lepo sta se ujela.”

Tovrstno glasbo je nemogoče popredalčkati, še najlaže jo je označiti kot IDM (Intelligence dance music), soglaša Blaž: “Gre za eksperimentalno glasbo z elektronsko podlago in malo bolj nalomljeno ritmiko.” Na albumu Blaž zaigra klaviature, klavir, kitaro, prispeva tudi vokal, pridružili pa so se mu še Gregor Bajc z bas kitaro, Anja Šoštarič z violino, za dodatni inženiring sta poskrbela Tuan Winkler in Samo Jurca. AG

Na meniju devete Bandime so tudi stonerji Carnaval, katerih kakovost Jerman primerja z domačini Omega Sun, le da igrajo nekoliko bolj spevni stoner rock.

Posebni bodo tudi energični Suzi Soprano iz Krškega, pa ne le po svoji glasbi, temveč tudi po odnosu do odrov. Oder je zanje kalup, ječa, zato se vsakič pomešajo med poslušalce in kar med njimi izvedejo svoj koncert.

V punk rock bo občinstvo popeljala italijanska zasedba Billy Clubs, njeni rojaki Karburo pa bodo izvedli garažni rockerski nastop.

Med navadami Ankaranske Bandime, ki ostajajo trdno zakoreninjene, je še tradicionalni nastop mladih skupin; letos bodo to The Proximians, Masayah, še neznana, a izjemno nadarjena mlada istrska reperka, ter Blaž, svež ustvarjalec na področju elektronike. Utrip Ankaranske Bandime bodo, kot je zadnja leta v navadi, postopoma in ravno prav dvigovali Freedom Fighterssound.

Še preden bodo obiskovalci stopili pod oder, pa jih bodo ogrele znamenite ankaranske športne igre. Že ob 13. uri se bodo začele otroške delavnice, ob 14. uri bo sledil turnir košarke na pomolu, glasbena doživetja pa naj bi se začela ob 18. uri. Vstop na Bandimo ostaja brezplačen.


Najbolj brano