Vstajenje Primorske po 40 letih spet v Komnu

Slovesnost ob 71. obletnici priključitve Primorske k matični domovini bo tokrat v Komnu, na travniku, kjer so veliko proslavo priredili že leta 1978. Takratna proslava velja tudi za rojstvo primorske himne, saj so zbrani ob petju Vstajenja Primorske prvič spontano vstali.

Oder so že postavili, tla "tlakujejo" s plastično podlago, med 
prostovoljci, ki delajo, je tudi 83-letni Danilo Ferfolja (za paleto), ki 
je pri pripravi prizorišča sodeloval tudi pred 40 leti. Foto: Helena Race
Oder so že postavili, tla "tlakujejo" s plastično podlago, med prostovoljci, ki delajo, je tudi 83-letni Danilo Ferfolja (za paleto), ki je pri pripravi prizorišča sodeloval tudi pred 40 leti. Foto: Helena Race

KOMEN > “Delamo, postavljamo oder, slavolok,” je včeraj sredi dneva dejal Damjan Grmek, predsednik organizacijskega odbora. Ta sicer druži kakih 15 ali 20 parov pridnih rok - gre za veterane vojne za Slovenijo ter članov društev Sever, Komenski Kras 91 in TIGR.

Proslava se bo začela v soboto ob 11. uri na prireditvenem prostoru nasproti nogometnega igrišča v Komnu (nedaleč od šole), na tako imenovanem Grofovem, to je na istem mestu kot pred 40 leti. Takrat so obeleževali 35. obletnico sprejetja sklepov na vrhovnem plenumu OF slovenskega naroda in na Avnoju, da se primorska zemlja priključi matični domovini. Zdaj pa 71. obletnico priključitve Primorske k matični domovini, ki je od leta 2005 državni praznik v spomin na 15. september 1947, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo (ta je Primorsko vrnila takratni Jugoslaviji).

Nastopajočih bo 200

Zbrane bosta na proslavi pozdravila Marko Bandelli, ki je bil v času, ko so se dogovarjali o organizaciji proslave še komenski župan, in podpredsednica Zveze združenj borcev Slovenije Ljubica Jelušič. Nastopili bodo Pihalni orkester Komen, pevski zbor Cominum Komen, Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič, Lučka Počkaj in Primož Forte, Martina Feri, Branko Završan s kitaristom Urošem Rakovcem, Drago Mislej Mef ter Lara Jankovič ob spremljavi Ravi Shrestha in Tilna Stepišnika.

Primorska pred 40 leti dobila himno

Oder so že postavili, prav tako slavolok pred vhodom na prireditveni prostor. “Pred 40 leti je bilo ob proslavi slovesno po vseh vaseh v okolici Komna, postavljali so slavoloke. Enega, v spomin na tiste čase, smo naredili tudi tokrat,” je pojasnil Grmek. Za parkirne prostore za avtomobile in avtobuse so poskrbeli na vseh vpadnicah v Komen, tako bodo že pred prireditvenim prostorom parkirali tako tisti, ki se bodo pripeljali iz smeri Štanjela, kot tisti, ki bodo prišli iz braniške smeri. Za tiste, ki bodo prišli skozi Komen, pa bo parkirišče zagotovljeno pri Aluminiju.

Režijsko taktirko proslave je prevzela Neda Bric Rusjan, na odru pa se bo zvrstilo približno 200 nastopajočih. Slavnostni govornik bo Dušan Jelinčič, tržaški pisatelj, novinar, alpinist in sin enega od ustanoviteljev organizacije TIGR Zorka Jelinčiča. Pričakovati je, da bo še posebej zanosno petje Vstajenje Primorske, saj je prav na proslavi v Komnu pred 40 leti postala primorska himna. Takrat jo je zapelo približno 350 pevcev združenih pevskih zborov Primorske pod taktirko Klavdija Koloinija in prvič se je zgodilo, da so ob refrenu prisotni spontano vstali.

Podpora proslavi z nakupom majčk

Predvideni stroški organizacije prireditve bodo znašali približno 50.000 evrov, pravi Grmek, ki pa jih še nimajo v celoti zagotovljenih. Komenska občina je sicer za proslavo namenila 20.000 evrov, nekaj plačajo tudi vse primorske občine (400, 800 ali 1200 evrov, odvisno od velikosti). Organizatorji pa se nadejajo, da bodo nekaj uspeli iztržiti tudi s prodajo spominkov in majic.

Po proslavi bo ob 13.30 na istem prizorišču še koncert ženskega pevskega zbora Kombinat, pred tem pa se bodo predstavili člani Konjeniškega kluba Štjak. Že jutri ob 17. uri pa bodo v prireditvenem šotoru v Komnu predstavili novo knjigo Miloša Ivančiča Primorska dežela. Zbrali se bodo tudi župani vseh 24 primorskih občin in njihovi kolegi iz Italije.


Najbolj brano